GLOBUS

Tri Saudijca pogubljena zbog ubistva

Broj smrtnih kazni popeo se na 41

Autor:Fena

27.8.2014

Tri Saudijca, osuđena na smrt zbog ubistva, pogubljena su u srijedu u kraljevini, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Navaf el-Matiri, proglašen krivim što je iz automatskog oružja ubio svog sunarodnjaka Adela el-Harbija nakon prepirke, pogubljen je u Medini (na zapadu), saopćilo je ministarstvo.

Osim toga, Nadži Al Motlak je pogubljen u Nadžranu (na jugozapadu) nakon što je priznao krivicu za ubistvo rođaka Abdelhadija Al Motlaka, kojega je ubio vatrenim oružjem nakon sukoba, prema istom izvoru, prenijela je državna agencija Spa.

U Džazanu, također na jugozapadu kraljevine, Musa Hafiri je pogubljen zbog ubistva Saudijca Jahija Hamdija, kojega je izbo na smrt nakon prepirke.

Sa ova tri, broj pogubljenja se u Saudijskoj Arabiji popeo na 41 od početka godine, prema podacima novinske agencije AFP.

Nevladina organizacija za odbranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je uzbunjena u četvrtak porastom broja pogubljenja u kraljevini, naglasivši da je 19 osoba, od kojih osam osuđenih za djela nenasilja (trgovina drogom i vračanje), pogubljeno između 4. i 20. augusta.

U 2013. godini, 78 osuđenih na smrt raznih nacionalnosti pogubljeno je u Saudijskoj Arabiji, prema bilansu koji je pripremio AFP.

Silovanje, ubistvo, otpadništvo, oružana pljačka i trgovina drogom podliježu smrtnoj kazni u ovoj ultrakonzervativnoj kraljevini koja striktno primjenjuje šerijat, islamski zakon.