KULTURA

Prvi angažman Dine Mustafića

Nihad Kreševljaković o novoj sezoni u SARTR-u

T. ĐEVIĆ

27.8.2014

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) publika je u prethodnoj sezoni vidjela četiri premijerna izvođenja te brojne gostujuće predstave. S obzirom na nestabilnu finansijsku situaciju u svim bh. teatrima, za narednu sezonu SARTR-a napravljeni su okvirni planovi, ali direktor Nihad Kreševljaković najavljuje nove predstave te brojna gostovanja u narednom periodu.

Mladi autori

- Sigurni smo da ćemo do kraja godine na našu scenu postaviti još najmanje tri nove predstave te da ćemo pored glavnog programa nastaviti rad na pratećim, poput "Teatarski opservatorij" posvećenog mladim autorima.  Amila Terzimehić priprema novu predstavu, koju radimo zajedno s „MESS Dance Company", a koja će sigurno biti još jedno osvježenje na bh. sceni- otkrio je Kreševljaković.

Dodaje da će se rad SARTR-a u narednom periodu koncipirati na koprodukcijskim osnovama.

3 nove predstave

4 premijere u prethodnoj sezoni

10  koprodukcija u ovoj godini

 -Zahvaljujući tome od početka godine do danas uspjeli smo na scenu postaviti čak deset predstava. Želimo uskoro na našu scenu postaviti tekst "Prst", kosovske autorice Doruntine Baša (Basha) te „Životinjsku farmu" Džordža Orvela (George Orwell). „Životinjska farma" nam je važna i zbog toga što bi nju trebao režirati Dino Mustafić, a što bi praktično bio njegov prvi angažman u našem teatru- naveo je Kreševljaković.

Ansambl SARTR-a nastavit će praksu gostovanja širom BiH, što je inače važna misija ovog teatra.

- Za nekoliko dana izvodimo predstavu "Bio je lijep i sunčan dan" u Visokom, a u planu imamo i druga gostovanja- kazao je Kreševljaković.

Gosti iz Sevilje

SARTR će svoja vrata otvoriti i za inozemne goste te će tako već u septembru publika imati priliku vidjeti izvedbu predstave „Medeja" teatarske kompanije „Atalaya TNT" iz Sevilje.

-Postoji još nekoliko razgovora, koje vodimo s trupama iz Evrope, a koje bi voljeli ugostiti. Ali, to će ovisiti o pronalaženju mogućnosti za realizaciju tih ideja - govori Kreševljaković.

Hip-hop umjetnici

- U septembru ćemo u organizaciji s "Office of Public Affairs" Američke ambasade u Sarajevu, upriličiti radionicu i prezentaciju rada američkih hip-hop umjetnika- ističe Kreševljaković.