BIH

Radnici poručili Vladi TK-a neka pakuje kofere

Prosvjedi obespravljenih radnika

M. Ahmedić

27.8.2014

Obespravljeni radnika propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, organizirani kroz Sindikat „Solidarnost“, danas su, kao i svake srijede, u devet sati ispred Kantonalnog suda i tužilaštva u Tuzli održali mirne prosvjede.

Radnici ne odustaju od okupljanja u znak revolta zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta kriminalne privatizacije firmi, ali u poslijednje vrijeme i zbog, kako kažu, nerada Vlade TK-a.

Svjesni su da je Vlada Tuzlanskog kantona u tehničkom mandatu, ali i da, kako tvrde, za vrijeme svog mandata nije ništa uspjela da uradi u korist radnika.

- Ništa od Kantonalne vlade, a izborna je kampanja i kraj je mjeseca. Sve što su obećali radnicima nisu ispunili. Gdje su radnici Dite, kao i ostalih firmi, još uvijek na ulici. Imali smo sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona Bahrijom  Umihanićem, ali ništa novo nam imao za kazati, sve ista obećanja kao i do sada, a ništa se ne pomjera na bolje - izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora radnika „Dite“ Hrustan Muminović.

Istaknuo je da se premijer Umihanić nakon šest mjeseci sjetio da pošalje revizora u Tvornicu Dite, kako bi vidjeli koliko ova tvornica ima dugovanja.

- Oni više sami sebi ne vjeruju, sada se sjetili da pošalju revizora, ja sam kazao da ima 41 milion dugovanja, ali oni ni to ne znaju. Gdje je sada ta Vlada, gdje su napaćeni radnici, kao i do sada, na ulici. Jako teško stanje, poručujemo da Vlada spakuje kofere i neka ide - podvukao je Muminović.

Predsjednik Sindikata „Solidarnost“ Sakib Kopić je naglasio da radnici neće odustati od prosvjeda sve dok se ne riješe radnički dugogodišnji problemi i dok Kantonalno tužilaštvo ne počne, kako kaže, da radi svoj posao.