GLOBUS

Nasmrt pretukla sina, tijelo sakrila u šumu

Rosdep Adekoja osuđena na 11 godina zatvora

Redakcija

27.8.2014

Škotsku su potresli detalji ubistva trogodišnjeg Mikaela Kulara (Mikaeel), kojeg je ubila Rosdep Adekoja (Rosdeep Adekoya), njegova 34-godišnja majka, nakon čega je dječakovo tijelo stavila u kofer i sakrila u šumu. Sud u Edinburgu osudio je na 11 godina zatvora.

Tog kobnog dana dječaku je pozlilo nakon što su bili u restoranu te je kod kuće počeo povraćati. Njegova majka, koja je, prema policijskoj istrazi, i u prošlosti bila nasilna prema svom sinu, umjesto da djetetu pomogne, počela ga je brutalno tući. Adekoja je držala njegovo tijelo pritisnuto uz rub kade i zadala mu oko 40 teških udaraca, a kad je prestao reagirati, stavila ga je u krevet. Dva dana kasnije, dječak je preminuo od povreda.

Kad je pronašla njegovo mrtvo tijelo na podu, Adekoja ga je stavila u kofer i u prtljažnik automobila pa se odvezla do kuće svoje sestre u Kirkaldiju, gdje je kofer sakrila u šumu i pokrila granjem. Dva dana kasnije, prijavila je nestanak djeteta. Nakon opsežne policijske potrage, slomila se i priznala zločin.

Na sudu su izneseni dokazi prema kojima je Adekoja pretraživala internet s upitima "Ne mogu voljeti svog sina", "Zašto sam tako agresivna prema svom sinu" i "Kako se riješiti masnica". Mrtvozornik je ustanovio da je uzrok smrti trogodišnjeg dječaka bila jaka abdominalna trauma i da je imao više od 40 različitih povreda na tijelu. Adekoja ima još jedno dijete, bliznakinju ubijenog Mikaela.