BIZNIS

Skoro sve što proizvedu izvezu u Njemačku, Austriju i Češku

GS Tvornica mašina Travnik niže uspjehe

S. PINJO

27.8.2014

Travnička GS Tvornica mašina (Global Sourcing) među najboljim je primjerima uspješne privatizacije u BiH i kompanija koja svake godine postiže sve bolje rezultate. Njen proizvodni asortiman čine zavarene konstrukcije s mehaničkom obradom ili bez nje.

Mlade snage

Ovom izuzetno uspješnom firmom rukovodi direktorica Snježana Kopruner, koja se prisjetila teških početaka privatizacije tada uništene firme.

Na 1. međunarodnim danima ženskog poduzetništva u Sarajevu održana je gala
zabava "Lady Boss", na kojoj je za poduzetnicu godine u BiH izabrana direktorica kompanije GS - TMT Snježana Kopruner.

- Kada smo prije deset godina preuzeli kompaniju, ona je imala 52 zaposlena i radila sa 800.000 KM. Bila je kao ruševina. Ipak, okupili smo mlade snage i iskoristili iskustvo starijih zaposlenika i uspjeli smo uz pomoć naših poslovnih partnera.

Najveću krizu imali smo 2009. godine u doba svjetske recesije. Poslije smo krenuli naprijed i prošle godine smo poslovali s više od 14.000.000 KM i investirali više od milion KM uz 150 zaposlenih. Ove godine očekujemo promet od 18 miliona KM, a trenutno imamo blizu 200 radnika. Skoro 95 posto proizvoda izvozimo u Njemačku, Austriju i Češku - navodi Kopruner.

Ulaskom u vlasništvo, "Global Sourcing" uložio je tri miliona KM i zaposlio još 52 osobe, što je bilo dvostruko više od predviđenog ugovorom. Zahvaljujući pomoći Austrijske agencije za razvoj, uveli su standarde za zavarivanje te sklopili ugovor s njemačkim željeznicama.

Nova hala

Posebno zanimljiv projekt je početak proizvodnje ramova za luksuzne bicikle.

18 miliona KM očekivani promet u ovoj godini

200 radnika trenutno zaposleno u kompaniji

- Istražujući tržište, naša firma u Njemačkoj došla je do saznanja da je to segment koji u EU nije dobro pokriven. To je bio razlog što smo krenuli u proizvodnju nešto neobičnijih luksuznih bicikala. Na putu smo razvoja električnih bicikala s kojima bismo trebali izaći na tržište najkasnije do kraja iduće godine - rekla je Kopruner.

U okviru kompanije posluje i štamparija "GS print", koja je trenutno usmjerena na proizvodnju kartonske ambalaže za "Siemens" te štampanje predškolskog i školskog materijala. U posljednje dvije godine uložili su 2,6 milion KM, a do kraja ove godine u krugu fabrike završit će gradnju nove hale površine 1.160 kvadrata.

Nedostatak kadra

Kopruner ima primjedbe na nepotrebno kompliciran sistem pomoći privrednicima u BiH.

- Imamo mnogo problema sa sistemom povratka PDV-a izvoznicima na koji čekamo po šest mjeseci, što blokira našu likvidnost. Tu su i komplikacije na bh. carinama prilikom izvoza. Veliki problem predstavlja nedostatak potrebnog kvalificiranog kadra - govori ona.