CRNA HRONIKA

Moj otac je molio ujaka da ga ne udara letvom

Željko Knežević, sin ubijenog Milenka, tvrdi

Am. KOVAČ

27.8.2014

Nakon što je u "Dnevnom avazu" objavljen tekst o hapšenju Zdravka Todorovića (75), osumnjičenog za ubistvo zeta Milenka Kneževića (81), našoj redakciji obratio se Željko Knežević, sin ubijenog, da bi demantirao navode iz izjave koju je istražiteljima dao osumnjičeni za ubistvo njegovog oca.

Pili rakiju

- Zdravko Todorović je brat moje majke i volio je moga oca. No, kada popije, on gubi prisebnost, dok mog pokojnog oca niko nikad nije vidio pijanog. Tog kobnog 17. avgusta  moj ujak Zdravko je otišao kod moje majke i njih dvoje su pili rakiju. Moj otac se bavio peradarstvom i bio na njivi gdje su mu kokoši. Kada je došao kući, zatekao je moju majku pijanu i legao je u krevet, a ujaku, koji je bio pijan, znajući kakav je tada, rekao da ide kući. Tada ga je moj ujak fizički napao i izudarao letvom. To mi je otac ispričao kada sam ga posjetio u bolnici prije nego što će preminuti 18. avgusta. Komšinica mi je rekla da je čula mog oca kako ujaku govori: "Nemoj me, molim te, više udarati." Komšije su pozvale policiju, a ne moj ujak, kako je to ustvrdio u svojoj izjavi istražiteljima - kazao je na početku razgovora Željko Knežević.

On je dodao da su mu komšije kazale da je ujak njegovog oca udarao i kada je stigla policija.

zeljkoknezzezvic

Željko Knežević: Mog oca niko nikad nije vidio pijanog

- Osim teških povreda glave koje mu je nanio, mom ocu je letvom slomio i ruku. Izjava mog ujaka da je branio sestru, to jeste moju majku, i da ju je moj otac godinama zlostavljao nije tačna. Moja majka i ujak, kada popiju, provocirali su mog oca. No, moji roditelji su se ipak voljeli, inače ne bi od 1954. godine bili u braku i ove godine bi, da se nije desila ova tragedija, slavili 60. godišnjicu braka. Ali, kao što sam rekao na početku, i moj je ujak, kada je trijezan, divan čovjek. No, kada popije, svi smo s njim imali probleme - dodao je sin ubijenoga.

Izjava uhapšenoga

Podsjećamo, uhapšeni Zdravko u svojoj izjavi istražiteljima rekao je da je kobnog dana oko 13 sati otišao u ulicu Grabovina na Ilidži kod sestre Tankosave da joj pomogne da složi drva. U kući je bila samo njegova sestra, dok je zet Milenko bio negdje vani. Tankosava je iznijela rakiju i njih dvoje su pili. Oko 18 sati kući je došao i Milenko.

Todorović je ustvrdio da, čim je došao, Milenko je gurnuo Tankosavu, koja je sjedila na kućnom pragu. Todorović je tada ušao u kuću da telefonom nazove Hitnu pomoć da bi ukazali ljekarsku pomoć njegovoj sestri.

No, Milenko ga je, kako tvrdi, istjerao iz kuće te ga je gurnuo, a Todorović je pao.

Tada je Milenko, prema izjavi uhapšenoga, uzeo letvu i krenuo prema njemu. Došlo je do naguravanja, a Todorović mu je, navodno, uspio oteti letvu, a Milenko je pao na beton i bio je u sjedećem položaju. Tada ga je Todorović udario tri puta po glavi, a potom i nekoliko puta po drugim dijelovima tijela.

Milenko je usljed zadobivenih povreda preminuo, a Zdravko je uhapšen i određen mu je jednomjesečni pritvor.