CRNA HRONIKA

Kuldija sporazumno priznao krivicu za pokušaj ubistva

U Kantonalnom sudu u Sarajevu

Dž. BULBUL

27.8.2014

U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Seidu Kuldiji (19), koji je optužen za pokušaj ubistva Emira Hasanovića (21) 6. aprila ove godine u ulici Antuna Branka Šimića u sarajevskom naselju Hrasno.

Na samom početku suđenja tužiteljica Jasmina Iftić pročitala je navode iz optužnice.

Navodi iz optužnice

- U ulici Antuna Branka Šimića do broja 23 6. aprila ove godine oko 20 sati došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba, među kojima i optuženi Seid Kuldija te oštećeni Emir Hasanović. On je počeo bježati kada ga je optuženi Kuldija stigao ispred haustora obližnje zgrade te više puta izbo nožem u predjelu vrata, abdomena i grudnog koša. Oštećeni je zadobio lake i teške tjelesne povrede - navodi se, između ostalog, u optužnici.

crnjaci

Omar Mehmedbašić, branilac optuženog Kuldije, nakon čitanja optužnice, kazao je da je realiziran sporazum o priznanju krivice te da odbrana samo čeka saglasnost. U skladu s tim, predsjedavajuća Vijeća, sutkinja Dalida Burzić zakazala je novo ročište za 4. septembar, kada će se razmotriti ovaj sporazum.

Hasanović je nakon napada nožem primljen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu s nekoliko ubodnih rana u predjelu vrata, stomaka i abdomena. On je u međuvremenu operiran i smješten na Kliniku za abdominalnu hirurgiju.

Poznat policiji

Inače, optuženi Kuldija je odranije poznat policiji. Naime, u septembru 2011. godine bačena je bomba na kuću u sarajevskoj ulici Kanara na broju 25, čiji je vlasnik Ragib Nukica. Njegovi sinovi Kemal i Nedim Nukica tada su tvrdili da iza bombaškog napada stoje tada 16-godišnji Seid Kuldija i njegov stariji brat. Povrijeđenih osoba nije bilo.

Povod za incident je, navodno, bila tuča u ulici Vrbovska u kojoj su, osim braće Kuldija i Nukica, učestvovali i Almir Hrelja te Muhamed Čavčić. Tada maloljetni Kuldija nožem je izbo Nedima Nukicu, a njegovom bratu Kemalu u tuči je slomljen zub. Nekoliko mjeseci ranije i Seid Kuldija pretučen je u kafiću ''Turbo'', kada mu je slomljena ruka, zbog čega je privođen Nedim Nukica. Osim navedenog, Kuldija je krajem 2011. učestvovao u pljački trgovine “Rašmer”.