BIH

U ostavci su kad ima problema, ali ne i kad zadužuju građane

Kako ministri u Vladi KS koriste svoj status

Autor:K. KEŠMER

27.8.2014

Od kada je Vlada KS, na čelu sa SDA, smijenjena te je postala Vlada u ostavci, ministri taj status uveliko koriste kada žele izbjeći donošenje odluka ili uplate novca, a, s druge strane, ne smeta im pri odlučivanju o nečemu što njima, odnosno njihovim strankama, idu naruku.

Svezane ruke

Ovo je za "Avaz" kazao izvor blizak Vladi KS koju trenutno predvodi v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA).

- Kada god postoji problem ili u nekom resoru vlada rasulo, kao što je slučaj u privredi ili saobraćaju, ministri se oglušuju na zahtjeve radnika i govore kako su im "ruke svezane" jer su u ostavci - kaže ovaj izvor.

Jedan od takvih primjera je ministar privrede Emir Hrenovica koji pregovara s radnicima ZOI' 84, koji već mjesecima nemaju plaća, ali kada ono zatraže konkretne poteze, dobiju odgovor da je on ministar u ostavci i ne može puno učiniti.

30 miliona KM građane zadužila Vlada u ostavci

-Isti slučaj je i s poticajima - tvrdi naš izvor te dodaje kako isti izgovor koriste i svi drugi ministri kada im gori pod nogama.

Ovakav status koristi i Jusuf Bubica (BPS), ministar saobraćaja, kada ima nerješivih problema u GRAS-u, ili ministar finansija Kozadra zbog kašnjenja uplate u svim resorima. Na ovaj način rješavanje problema izbjegavaju i ministar stambene politike Čedomir Lukić (SDA) koji nema novca za obnovu fasada, ili Ivica Šarić (SDA), ministar kulture, za katastrofalno stanje u svom resoru.

Zadužili građane

- S druge strane, to što su u ostavci ne smeta im u donošenju predizbornih odluka ili zakona, ali ni pri novom zaduživanju građana Kantona. Do sada su, prema Kozadrinom nalogu, dali saglasnost za dva kredita, jedan od 10, drugi od 20 miliona KM - navodi naš izvor.

Misle da su nedodirljivi

Ovaj status ministrima, također, dodaje naš izvor, daje osjećaj nedodirljivosti, jer je malo vjerovatno da će ih neko u skorije vrijeme zamijeniti.

- Ne mogu ih smijeniti jer su već smijenjeni, a oni nastavljaju raditi sasvim normalno, kao i da nisu. Kada im odgovara, rade punom parom, a kada ne, samo kažu "mi smo smijenjeni, ako imate druge, zamijenite nas" - ističe on.