BIH

Radnici zeničkog ŽGP-a spremaju tužbe

Počeo štrajk upozorenja u kamenolomu

V. BEGUNIĆ

27.8.2014

Radnici zeničkog preduzeća ŽGP, nakon neuspjelih sastanaka proteklih dana s resornim ministrom u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Edinom Terzićem i v.d. direktorom Društva Kemalom Hasanović, počeli su danas u 9 sati dvosatni štrajk upozorenja u kamenolomu „Široke stijene“.

-Vidite da nema nikoga od predstavnika vlasti ni našeg menadžmenta, što znači da smo prinuđeni da, kada se steknu zakonski uslovi, stupimo i u generalni štrajk- kaže predsjednik Sindikata Zlatko Milošević.

On dodaje da bi u generalni štrajk mogli stupiti za 10- tak dana, ali će tačan termin odrediti na sastanku Sindikata. Najavljuje i da će Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu ZDK podnijeti tužbe protiv menadžmenta, zatim Nadzornog odbora i Vlade ZDK, jer svi su sudjelovali u nelegalnom potpisu ugovora o poslovnoj saradnji sa „JATA Groupom“.

-Ako JATA ne može poslovati, neka proda ŽGP nekom ko može. Ovo je „zlatna koka“, to su nam kazali i u Kantonu, ali od našeg ŽGP-a koristi imaju svi osim nas- ističe zamjenik predsjednika sindikata Ramo Šabanović.

On se pita i kako firma koja ima ovakav kamenolom i asfaltnu bazu, pogotovo u vrijeme kada se kroz ZDK radi autoput, može poslovati negativno i srozati za sedam godina kapital firme od 2,5 miliona na 11.000 KM.

Uz to je, prema većinskom vlasniku, čak stvorila i dug od 2,5 milona KM, a sada su založili i 700.000 KM ratnih obveznica za kredit.