GLOBUS

Na slobodi "Popaj", desna ruka Pabla Escobara koji je za njega ubio 300 ljudi

Bio osuđen na 30 godina zatvora

Fena

27.8.2014

"Popaj" koji je bio desna ruka šefu jednog od najmoćnijih narkokartela Pablu Escobaru, izašao je u utorak iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine kazne i surađivao s pravosuđem priznavši da je počinio 300 ubistava, a sudjelovao u još 3.000.

John Jairo Velasquez, poznat pod pseudonimom "Popaj", bio je jedan od omiljenih plaćenih ubica Escobara, poginulog u policijskoj operaciji u decembru 1993.

Nakon 22 godine iza rešetaka, izašao je u utorak iz strogo čuvanog zatvora Combita, u središnjem dijelu Kolumbije, nakon što je platio devet miliona pesosa (oko 3.500 eura) jamčevine i sudac mu odobrio uvjetnu slobodu, objavljeno je iz policijskih i sudskih izvora. Popaj je napustio zatvor u pratnji konvoja vozila, na vlastiti zahtjev. Mediji nisu uspjeli uslikati njegovo izlaženje.

-Kolona automobila koja je izašla iz zatvora Combita bila je Popajeva.

-Popaj je već na slobodi - kazao je izvor iz Nacionalnog instituta kaznionica i zatvora. Po sudskoj odluci, "Popaj (52) je na uvjetnoj slobodi na probno razdoblje od 52 mjeseca i 22 dana".

Nekadašnji ubica osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva kandidata za predsjedničke izbore Luisa Carlosa Galana 1989. Bio je šef plaćenih ubica kartela droge Medellin, pod vodstvom Pabla Escobara, koji je vodio direktni rat s državom nakon što je Kolumbija 1979. sklopila sa SAD-om ugovor o izručenju.

"Popaj" je umiješan u otmicu bivšeg predsjednika Andresa Pastrane (na vlasti od 1998. do 2002.) u doba kad je bio kandidat za mjesto gradonačelnika Bogote.

Kartel Medellin bio je jedan od najmoćnijih 80-ih i 90-ih godina, kontrolirajući lanac od uzgoja koke do prodaje droge na ulicama New Yorka. Njegov šef Pablo Escobar postao je jedan od najmoćnijih ljudi Kolumbije, prenosi Hina.