GLOBUS

U Siriji ubijen Amerikanac koji se borio za Islamsku državu

Douglas McCain se borio s militantnom organizacijom Al-Nusra Front

Fena

27.8.2014

Jedan Amerikanac koji se borio kao pripadnik džihadističke organizacije Islamska država (IS) u Siriji je ubijen u toj zemlji, objavili su danas američki zvaničnici.

Vlasti u Washingtonu su znale da se Douglas McCain (33), nekad ambiciozni reper i obožavatelj košarke iz Kalifornije, nalazi u ratom razorenoj Siriji, saopćila je Bijela kuća, potvrđujući smrt svog državljana, prenijela je agencija AFP.

McCain, koji je prije desetak godina prešao s krišćanstva na islam, poginuo je u Siriji tokom borbi s militantnom organizacijom Al-Nusra Front, koja je povezana s Al-Kaidom, objavili su američki mediji.

Članstvo McCaina u IS, organizaciji koja je preuzela kontrolu nad velikim dijelovima teritorije Iraka i Sirije, kao i njegova smrt su veoma potresli njegovu porodicu, koja je "jednako iznenađeni kao i čitava zemlja", izjavio je McCeinov stric Ken McCain za televiziju CNN.

On je bio "dobra osoba, volio je svoju porodicu, svoju majku i svoju vjeru", rekao je stric, misleći na kršćansku vjeru svog bratića prije prelaska na islam.

State Department je McCainovu porodicu obavijestio o njegovoj smrti u ponedjeljak.