BIH

Pomoć ide sporo do nastradalih

Petar Ćorluka napušta UO Fonda

S. MUHIĆ

27.8.2014

Član Upravnog odbora (UO) Fonda za pomoć poplavljenim područjima Federacije BiH Petar Ćorluka otkrio je jučer za „Avaz" da će dati ostavku na tu poziciju.

Moralna obaveza

Kako nam je rekao, njegova generalna primjedba bila je da kompletan proces pomoći nastradalima ide sporo.

- Zima se bliži i ljudima na terenu potrebna je hitna pomoć. Ali, znate kakva je politika - kaže Ćorluka.

Ugledni bh. privrednik, vlasnik kompanije „Violeta", UO Fonda napušta, dodaje, i zbog objektivnih okolnosti u kojima ne može dati veći doprinos u pomoći građanima poplavljenih područja.

- Predložili su me u Fond u ime privrednika i to sam prihvatio iz moralnih obaveza. Međutim, mislim da je bolje rješenje, a to je i moj prijedlog, da u UO bude neko s poplavljenih područja, ko se bolje razumije u kompletnu problematiku. Mislim da je bolje da u UO bude neko iz Posavine ili drugog kraja koji je pogođen poplavama. Oni razumiju prioritete, pravednije će podijeliti pomoć... - pojasnio je Ćorluka.

Kao jedan od razloga ostavke koju će ponuditi navodi i to da nema iskustava kada su u pitanju poplave, jer su u Hercegovini, gdje on živi, ljudima veći problemi suše.

Hitno reagirati

- Kada je u pitanju rad UO Fonda, mislim da su poštene namjere svih članova. Ako ne bi bile, to bi bilo strašno - govori Ćorluka.

Osim toga, kako navodi, postoje i formalne procedure i rokovi koje je nemoguće preskočiti, iako sve usporavaju. No, bez obzira na sve, potcrtava on, poplavljenim područjima potrebna je pomoć i mora se što prije reagirati da ne bude kasno.