BIH

Ako misle da će Bošnjake ponovo otjerati, varaju se!

Roditelji iz Konjević-Polja i Vrbanjaca o Mutabdžijinim izjavama

A. H. - A. Nu.

27.8.2014

 

Oštre reakcije roditelja bošnjačke djece u RS izazvala je izjava ministra obrazovanja manjeg bh. entiteta Gorana Mutabdžije (SNSD) da za više od 120 učenika u OŠ "Petar Kočić" u Konjević-Polju te za 140 mališana u školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši neće biti osigurana nacionalna grupa predmeta.

Najavili bojkot

Prema Mutabdžijinim riječima, razlog takve odluke leži u zahtjevu RS da ista prava dobiju i učenici srpske nacionalnosti u osnovnom obrazovanju u Federaciji BiH.

Ako provede ove najave, Mutabdžija će, kako upozoravaju roditelji, biti najodgovorniji što djeca iz Konjević-Polja i Vrbanjaca i ovog 1. septembra neće sjesti u školske klupe.

Roditelji upozoravaju da je svojim nebuloznim izjavama i apsurdnim najavama, za koje je znao da ih roditelji učenika ne mogu prihvatiti, Dodikov ministar kompromitirao kompletan obrazovni sistem u RS, samo da bi ostao vjeran vlastitim nacionalističkim idejama.

Zbog ovakvih izjava roditelji su ponovo najavili bojkot nastave i blokadu škola.  

- Da sam na mjestu ministra Mutabdžije, stidio bih se izgovorenih riječi i istog trenutka izvinio javnosti s opravdanjem da nisam mislio onako kako sam rekao. Skandalozno je da jedan ministar javno obeća da će kršiti ljudska prava jednog naroda - prva je reakcija Muhizina Omerovića iz Konjević-Polja.

U izjavi za „Avaz" Omerović ističe da su roditelji imali naznake da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS odlučiti na način kako je to jučer iznio Mutabdžija. On kaže da, uprkos svemu, ne želi vjerovati da je Vlada RS toliko slijepa da i njen ministar ne poštuje odluku suda.

omerovic-mutabdzija

 

Pravo na jezik

- Razgovarali smo s direktoricom škole u Konjević-Polju Oliverom Beatović i ona nam je rekla da je odluka na Ministarstvu prosvjete. Borit ćemo se protiv diskriminacije naše djece i nećemo stati. Ako neko misli da će nas Bošnjake ovakvim vidom bezakonja natjerati da ponovo odemo iz svojih kuća, grdno se vara. Nije to učinio ni genocid koji je počinjen nad ovim svijetom, pa neće ni Mutabdžijine odluke - odlučan je Omerović

Ponovo na nastavu u Novu Kasabu

Ako Vlada RS zaista ne dozvoli uvođenje nacionalne grupe predmeta, roditelji će, kako najavljuju, tražiti druge mogućnosti za nastavak školovanja svoje djece.

- Ako se obistine najave Mutabdžije, naša djeca ponovo će ići na nastavu u Novu Kasabu. Roditelji su složni da djeca imaju vanredne časove kako ne bi izgubila godinu. Ne možemo dozvoliti da nam djeca uče srpski od nastavnika koji predaju na ekavici i da pišu samo ćirilicom - kaže Vehid Dedić, jedan od članova Vijeća roditelja iz Konjević-Polja.