LIFESTYLE

Tvrdnje stručnjaka: Mogućnost hakiranja Gmail čak 92 posto

Pomoću ove metode

(J. Be.)

26.8.2014


Američki naučnici otkrili su nov način kojim Android telefoni postaju ranjivi. Prema njihovim istraživanjima, mogućnost da vaši podaci budu hakirani kreće se od 82 do 92 posto. Testiranja su se vršila putem nekoliko popularnih aplikacija, uključujući Gmail, Chase Bank i H&R Block. Amazon je jedina aplikacija koju je nešto teže napasti, s mogućnošću od 48 posto.

Stručnjaci su ovu manjkavost lako uočili, uzmemo li u obzir s kojom lakoćom korisnici skidaju raznorazne aplikacije. Sistem hakiranja bazira se na odnosu koji sve aplikacije ostvaruju međusobno unutar istog sistema.

"Pretpostavka je uvijek bila da se aplikacije međusobno ne ometaju. Ipak, jedna aplikacija može značajno utjecati na drugu, a rezultat je štetan za korisnika", objašnjava Zhiyun Qian, predstavnik inženjersko-informatičkog odjela Univerziteta Riverside u Kaliforniji. Naučnici su uspjeli hakirati aplikacije pametnih telefona tako što su naveli korisnike da preuzmu, na prvi pogled, bezopasnu aplikaciju za pozadine na telefonu. Nakon što je korisnik instalira, ona automatski postaje dio zajedničkog prostora memorije pametnog telefona. Kako je taj sporedni prostor ujedno i javan, putem njega se može manipulirati uređajem bez da se pita dopuštenje korisnika uređaja.

Zajednička memorija koju koriste sve aplikacije unutar istog uređaja zapravo je glavna manjkavost android sistema. Ipak, ništa manje nisu ranjivi Windows sistemi kao ni Apple uređaji.

Stručnjaci ističu kako je tim putem također lako odrediti koje točno aplikacije korisnici najviše koriste, kao i stvarno vrijeme uporabe. Kad otkriju te informacije, hakeri svoj napad mogu početi u onom trenutku kada korisnici koristite bilo koju aplikaciju. "Prema dizajnu android sistema, aplikacije su dosta ranjive i njima je lako manipulirati. No, bitno je kada to činite. Da bi se bilo uspješno u hakiranju uređaja, to se mora učiniti dok korisnik služi neku od aplikacija, kako on to ne bi primijetio", kazao je Qian za Daily Mail.

Amazon aplikaciju teže je hakirati upravo zbog nepredvidljivosti daljnjih akcija aplikacije. Dok su ostale dosta predvidljive, Amazon pruža pregršt opcija pa veći izbor otežava napad. Kako bi povećali sigurnost svojih uređaja, korisnike se savjetuje da pripaze koje aplikacije preuzimaju.