BIH

Otkako su smijenjeni, samo na ime plaća naplatili 194.000 KM!

Koliko košta rad Vlade KS u ostavci

K. KEŠMER

26.8.2014

Od sredine februara, kada su u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno smijenjeni, na bankovni račun ministara u Vladi KS, koje predvodi SDA-ov v. d. premijera Muhamed Kozadra, samo na ime neto plaća leglo je oko 194.000 KM!

Udobne fotelje

Naime, građani su na masovnim februarskim protestima zbog nerada zatražili njihov odlazak s svih funkcija u KS. Međutim, zakonodavno-pravna komisija Skupštine, na čelu s Amirom Zukićem (SDA), po nalogu predsjednika KO SDA Denisa Zvizdića, uprkos jasnim zahtjevima građana odlučila je ministrima mandat produžiti dok ne bude imenovana nova vlada.

Tako ministri u udobnim foteljama već sedmi mjesec nastavljaju s radom u ostavci, za šta redovno primaju plaću, iako je narod tražio suprotno.

Prema podacima iz revizorskih izvještaja za prošlu godinu, plaća premijera, odnosno sada v. d. premijera Muhameda Kozadre (SDA), iznosi oko 2.700 KM, dok ministri u ostavci mjesečno primaju oko 2.500 KM!

muhamed-kozadra

Kozadra: Uz plaću, i dodatna primanja

No, to nije konačna cifra koju jedanaest ministara naplaćuje za svog mandata u ostavci. Na ime toplog obroka svaki od njih od februara do sada dobio je 1.680 KM, a umjesto naknade za prijevoz imaju ličnog vozača i službeno vozilo koje ih svaki dan doveze i odveze s posla.

Ipak, ni to nije konačna cifra koju ministri "dižu" na bankomatima, jer je svaki od njih član raznih komisija, za šta, također, dobivaju pozamašne naknade. Uz to, naplaćuju i prekovremeni rad za koji se, prema revizorskom izvještaju, uzimaju velike sume novca bez pokrića.

Nova većina

Sudeći prema tome da su izbori u oktobru te da je potrebno vremena da se oformi nova parlamentarna većina koja će imenovati drugu vladu, izvjesno je da će konačna suma koju će naplatiti smijenjeni ministri biti umnogome veća.

 

Službeni mobiteli za privatne pozive

 

Osim plaća, toplog obroka, regresa, ličnih vozača, naknada za rad u komisijama i za prekovremeni rad, ministri imaju i službene mobilne telefone. Revizori su i tu utvrdili da se telefoni koriste za privatne pozive.

  • 1.680 KM svaki ministar dobio do sad na ime toplog obroka