BIZNIS

Sarajevski 'Ključ' osvaja strana tržišta

Tvornica čarapa izvozi u Evropsku uniju

E. Trako

25.8.2014

Sarajevska tvornica čarapa "Ključ" imenovanjem novog Nadzornog odbora konačno je ispunila sve uvjete za daljni nesmetan rad i proizvodnju u punom kapacitetu. Jasmin Seferović, v.d. direktora kompanije kazao nam je da već imaju narudžbu za izvoz čarapa za njemačko tržište u vrijednosti većoj od milion maraka.

Normalne okolnosti

- Samo u avgustu imat ćemo izvoza u vrijednosti od 200.000 KM. Nakon pravnih problema i nesretnih događanja koja su bacila pomalo negativno svjetlo na našu kompaniju, sa zadovoljstvom mogu reći da konačno nastavljamo sa radom u normalnim okolnostima - kaže Seferović.

U kompaniji je trenutno zaposleno 56 radnika a u ovoj godini isplaćeno je sedam plaća. Inače, "Ključ" posjeduje i evropski ceritifikat za kvalitet.

Dobri rezultati

Pletiona, odnosno, prozivodni kapaciteti rade u tri smjene kako bi ispoštovali rokove stranih partnera.

- Zahvaljujući Fehimu Seleku, velikom dioničaru naše kompanije i naravno svim uposlenicima, uspijevamo napraviti dobre rezultate i zaista možemo poslužiti kao primjer ostalim preduzećima u BiH - dodaje Seferović.

Tradicija duga 118 godina

Tvornicu "Ključ" osnovao je Avram Levi Sadić 1896. godine. Tvornica nikada nije mijenjala vrstu proizvodnje, od svog postanka bavila se isključivo proizvodnjom čarapa.

Kroz narednih stotinu godina, zaustavljana je u svom razvoju samo kroz tri rata koja su se vodila na ovim prostorima. Prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini Tvornica je proizvodila oko 23 miliona pari čarapa godišnje.