BIH

Hoće li zbog dugova biti problema s dobavljačima

Učenici od 1. septembra u klupama

Autor:I. TREPALOVAC

25.8.2014

Školsko zvono označit će 1. septembra početak nastave u 39 srednjih i 74 osnovne škole. Povećan je broj upisanih učenika u srednje škole za 2.500.

Završeni popravni

Prema kalendaru koji je utvrdilo Ministarstvo, prvo polugodište završava se 31. decembra ove godine, a drugo počinje 27. januara 2015. Nastavna godina završava se 9. juna, s tim da učenici prvog i devetog razreda završavaju sedmicu ranije, 2. juna, a maturanti srednjih škola 5. maja.

85 nastavnih dana u prvom polugodištu

Direktor Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" Hamza Dobrača kaže da su priveli kraju polaganje popravnih ispita te okončali temeljite pripreme za prijem učenika. Poseban doček pripremit će prvačićima, kojih ove godine imaju nešto više od 90.

Smanjen je, govori, dug osnovnih i srednjih škola dobavljačima za 900.000 KM. Činjenica je, međutim, da su ta sredstava nedovoljna i da imaju velike dugove.

Šta je sa plinom

- Počet ćemo 1. septembra i ne bi trebalo biti problema. To ne znači da ih neće biti ako nam dobavljači zbog duga odbiju isporučiti nastavna sredstva, dnevnike... Ne znamo ni hoće li plina, a još nismo osigurali naftu, jer nemamo novca. Sve će to pasti na leđa prosvjetnih radnika, koji će se morati sami boriti - negoduje Dobrača.

Dodao je da će imati 28 odjeljenja.