GLOBUS

Pariz slavi dan oslobođenja: Djevojka na biciklu pokazala zube nacistima

Madeleine Riffaud Parižane potakla da se pobune

Autor:Fena

23.8.2014

Njeno tajno ime je Rainer i imala je pištolj koji je zvala Oscar. S nepunih 20 godina uperila je svoje oružje u nacističkog oficira i ubila ga na mostu u Parizu u jedno nedjeljno popodne.

Taj čin 23. jula 1944. bio je poziv Madeleine Riffaud Parižanima da se pobune.

- Svako je mogao vidjeti da jedna mlada djevojka na biciklu može uraditi tako nešto - prisjetila se ona u intervjuu za Associated Press.

Ovaj Riffauldin čin osigurao je uvertiru za narodni ustanak u Parizu koji je podstaknuo savezničke snage da izvrše desant na Normandiju nakon četverogodišnje nacističke okupacije.

Kada su američka i francuska vojska oslobodile Grad svjetlosti 25. augusta 1944. godine došlo je do slavlja, ali i haosa.

U ponedjeljak, Pariz će obilježiti 70. godišnjicu oslobođenja od Hitelorovog Trećeg rajha odavanjem počasti, organiziranjem bala i govorom predsjednika Francoisa Hollandea u Gradskoj vijećenici, ali i audio-viuzelnom predstavom koji će rekreirati dan oslobođenja.

Ovom proslavom će se naglasiti do kakvih je promjena sve došlo u Evropi i ostaku svijeta u vrijeme kada se suočavamo s novim opasnostima koje liče na one iz prošlosti.

- Mislim da postoji određen stepen zaborava kada je u pitanju ono što je desnica diljem Evrope značila u 1930-im - kazala je historičarka Karen Adler s Univerzuteta u Nottighamu. Ona je uporedila mračna vremena i uspon desničarskih stranaka diljem većeg dijela Evrope u 1930-im s trenutim dešavanjima na političkom planu.

Neki pariski starosjedioci, koji su preživjeli okupaciju, sada se zalažu za jedinstvo i dijalog među Evropljanima kako bi osigurali da ekstremizam nikada više ne preplavi ovaj kontitnet.

- Ono što se dogodilo bilo je monstruozno - rekla je 85-godišnja Jacqueline Courret iz Pariza.

Tokom okupacije, Courret je živjela u većinski jevrejskom naselju u Rue de Rivoli. Ona se prisjetila kako su sistematska postrojavanja Jevreja označila zatvaranje njene škole jer su mnogi učenici nestali. Među njima je bio i jedan njen prijatelj. Oko 77.320 Jevreja je deportirano iz Francuske tokom rata.

Od 1940. i 1944. godine, evropska prijestolnica koja je bila simbol kulture, dobrostivosti i ugodnog života, pao je na koljena nakon čega su ponižavanje, glad, hladnoća i nepovjerenje postali svakodnevnica. Dugi redovi za hranu, crno tržište i priželjkivani kuponi za hranu oznčavaju uspomene na ta vremena.

Krompiri, švedska repa, supa i mlijeko za djecu postali su standardni obrok. Meso je bilo luksuz. Nekada je jedino dostupno meso bilo mačije meso.

- Do kraja rata, nije bilo niti jedne mačke u Parizu - kazala je Courret kikoćući se.

Strancima je teško razumijeti kako je život tekao u okupiranoj zemlji.

- Uobičajene stvari su se dešavale kao i užasne stvari, ali kao i one spektakularne. Ljudi su se i dalje vjenčavali, supružnici su se svađali... - kazala je Adler.

Budući da je gorivo bilo rijetkost, bicikli su postali taksi službe. Porodica 83-godišnje Michele Le Meleder zimi se grijala električnim tosterom.

Oskudica je omogućila cvjetanje crnog tržišta dobara od kojih su neki bili prokrijumčareni iz drugih dijelova zemlje. Parižani su uvježbali svoje vještine pregovaranja.

- Jedna osoba je imala cipele, druga puter. Trampili smo se - rekla je 93-godišnja Josepha Bercau. Trgovina tkanina njene porodice omogućila im je da imaju hranu na stolu tako što se razmijenjivali tkaninu ili odjeću za hranu.

Kada su ostale bez najlon čarapa, žene su koristile šminku na svojim nogama kako bi imitirale izgled najlon čarapa.

Međutim, nepovjerenje je pokavrilo odnose i ugušilo legendarni ambijent grada. Strahovi da vam susjedi sarađuju s Nijemcima ograničili su razgovore. Identificiranje saradnika nije bio lak posao.

- Saradnja je funkcionirala na toliko nivoa. Bila je prisutna u svakoj državnoj agenciji, u svakom ministarstvu, svaka vladina agencija - rekao je Adler.

Pariska policija je izvršavala podle zadatke nacista dok se nisu pobunili 19. augusta dok se ustanak širio šest dana prije oslobođenje.

Žene koje su sarađivale s Nijemcima, koje su nosile nadimak "horizontalne saradnice", paradirane su ulicama obrijanih glava nakon oslobođenja.

Adler je rekla da je oko 20.000 žena pretrpilo ovakvo ponižavanje iako su neke od njih samo imale "vidljivu" vezu s Nijemcem među kojima su bile neke sluškinje.

Riffaud, koja je napunila 90 godina u subotu, imala je smjele poduhvate. Kao članica pariskog pokreta otpra studenta medicine, ona je postavljala pamflete u poštansku sandučad i proslijeđivala je tajne poruke koristeći brojeve na kartama za metro kao tajne šifre.

Riffaud je rekla da, kada je odlučila upucati njemačkog oficira, htjela je da joj bude okrenut prednjom stranom, nije željela da mu puca u leđa. Uhapšena je, mučena i na kraju oslobođena u razmjeni zatvorenika.

- Uvijek smo znali da ne možemo sami pobijediti - rekla je ona.

Čuvena invazija Dan D 6. juna 1944. godine podstakla je Parižane i otvorila put za ulazak američkih vojnika u okupirani grad.