GLOBUS

Merkel obećala pomoć proevropskoj vlasti u Kijevu

Vjeruje u teritorijalni integritet Ukrajine

Autor:Fena

23.8.2014

Angela Merkel tokom svoje prve posjete Kijevu otkad je početkom godine izbila ukrajinska kriza obećala je nastavak pomoći proevropskim vlastima Ukrajine. 

-Značaj moje posjete je u poruci da njemačka vlada vjeruje da je teritorijalni integritet i dobrobit Ukrajine od presudne važnosti - rekla je njemačka kancelarka poslije sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, a prenijela je agencija AP. 

Porošenko je poslije sastanka izjavio da Kijev neće žrtvovati svoj suverenitet za mir. 

-Došlo je vrijeme za mir u Donbasu. Zajedno s našim evropskim partnerima i čitavim svijetom ćemo uraditi sve da do mira dođe, ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine - istakao je ukrajinski predsjednik. 

Merkelova je na sastanku ponovo pozvala Moskvu da se anagažira na postizanju mirovnog plana s vladom u Kijevu, dodavši da uspjeh nije moguć ako je samo jedna strana zainteresirana za diplomatsko rješenje. 

-Da bi plan bio uspješan, potrebno je da ga primjenjuju obje strane. Mir ne možete postići sami. Nadam se da će pregovori s Rusijom biti uspješni - rekla je njemačka kancelarka. 

-Plan je na stolu, a sad mora da uslijedi akcija - istakla je ona i dodala da ukrajinska i ruska strana također treba da dogovore prekid vatre. 

Prethodno je kancelarija Porošenka objavila saopćenje sa sastanka, u kojem se navodi da je predsjednik rekao kako je Merkelova "dobar prijatelj i zaštitnik Ukrajine" i istakao da su u posljednja dva mjeseca razgovarali više od 20 puta, što je Ukrajini zaista pomoglo da zaštiti svoje interese. 

Ukrajinski predsjednik se zahvalio Njemačkoj zbog podrške koju pruža Ukrajincima u njihovom nastojanju da izgrade mir i demokratiju, saopćila je Porošenkova pres-služba. 

Merkelova je rekla da u Kijevu namjerava da razgovara o pitanju njemačke pomoći Ukrajini u teškim vremenima i "putu ka miru kojim moramo ići", prenosi B92.