KUĆNI LJUBIMCI

Pet (ne)ugodnih istina koje morate znati prije nego nabavite psa

Igre s lopticom i čupavo stvorenje sklupčano u krilu su neke od ugodnih maštarija

(A. Sm.)

23.8.2014

Svi koji po prvi puta planiraju nabaviti psa razmišljaju o tome kako će to izgledati kada njihov četveronožni ljubimac postane dio njihove porodice. Duge šetnje prirodom, igre s lopticom i malo, čupavo stvorenje sklupčano u vašem krilu samo su neke od ugodnih maštarija. Ali, realnost je malo drugačija, odnosno možemo reći bogatija čega bi svakako trebali biti svjesni.

Upoznat će vas s novim mirisima i okusima

Kada govorimo o okusima i finoj hrani, ukus vašeg psa i vas se značajno razlikuju, a to će vam vaš ljubimac vrlo brzo dokazati. Psići su prave, male 'kante za smeće' pa budite spremni da će vaš čisti, maleni ljepotan zgrabiti pljesnivu koru hljeba, trulu koru od banane ili ipak nešto puno gore.

Isto vrijedi i za mirise pa se nemojte iznenaditi ako se vaše meko klupko uvalja u nešto što je davno napustilo ovaj svijet.

Upoznat će vas s novim osjećajima 

Iako su psi vrlo pozitivni te šire neizmjernu ljubav koju jednostavno morate uzvratiti, ova slatka stvorenja u vama će izazvati još neke, ne tako pozitivne osjećaje.

Trenutak kada ugledate izgrižene cipele, prolivenu šoljicu kafe, raskomadane novine ili onu istu trulu koru od banane na vašem tepihu u vama će otvoriti čitavu paletu osjećaja za koje niste niti znali da postoje.

Provest će vas kroz neistražena područja 

Ugodna šetnja sa ljubimcem zaista je opuštajuća, ali morate znati kako takve šetnje mogu imati vrlo neugodne završetke.

Trenutak kada svom ljubimcu bacate lopticu, a on u milisekundi nanjuši trag i odjuri u suprotnom smjeru, a vi panično skačete preko žbunja i ograda i krenete u neistraženom pravcu, je onaj kada ćete shvatiti kako nije sve med i mlijeko.

Obogatit će vaš vokabular

Ta slatka bića u vama izazivaju moćne pozitivne osjećaje koji vas jednostavno tjeraju da počnete koristiti neke nove, sladunjave i tepajuće riječi.

Ali, budite svjesni kako, osim tepanja, u vašem rječniku će se naći i one koje zvuče poput kratkih, ljutih, piskutavih prijetnji koje razumijete samo vi i vaš nestaško, piše Zadovoljna.hr.

Odvest će vas u duge šetnje i organizovati vam dan

Psići imaju dnevne potrebe koje, osim istrčavanja, uključuju i obavljanje velike i male nužde. Mislite li kako vi odlučujete kada je vrijeme za šetnju, varate se.

Nemojte se iznenaditi kada vašeg psića 'stisne' u tri sata ujutro i vi ga jednostavno morate poslušati, u protivnom ćete morati krenuti u jutarnje čišćenje stana.

Isto tako, psi su robovi navika te ako vaša jutarnja šetnja tokom radnog dana kreće u 6 ili 7 sati ujutro budite svjesni kako će vas vaš ljubimac i vikendom veselo buditi u isto vrijeme.