DOM I VRT

Tri jeftina sastojka koja će očistiti vaš dom

Prestanite koristiti skupa sredstva za čišćenje puna hemikalija

(A. Sm.)

23.8.2014

Ne morate kupovati skupa sredstva za čišćenje sastavljena od jakih hemijskih sastojaka. Ponekad je dovoljno zaviriti u ostavu i odabrati ove učinkovite uklanjivače mrlja i neugodnih mirisa.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je "čudotvorni" sastojak iz ostave kojim možete očistiti gotovo sve površine u domu. Njegova abrazivna svojstva čine ga odličnim izborom prilikom struganja nečistoća s metalnih površina poput frižidera i uklanjanja kamenca sa sanitarija. Zamutite li nekoliko kašika ovog praha s malo vode, pa ovom otopinom prebrišete prozore smanjit ćete mogućnost od nakupljanja nečistoća na staklu.
Ulijte li šolju ovog praška u začepljeni odvod, a nakon toga prelijte vrućom vodom – odstranit ćete sve eventualne zastoje. Soda bikarbona uništit će neugodne mirise u kućanstvu poput frižidera, mašine za pranje posuđa ili kutije za kućne ljubimce. Ona je i dobar izbjeljivač - zamijenite dio deterdženta za pranje odjeće ovim prahom, i tako se riješite mrlja na bijeloj odjeći, piše Zadovoljna.hr. 

Alkoholni ocat

Dezinficirajte sve površine u domu uz pomoć običnog bijelog octa – od kuhinjskih sudopera i daski za rezanje, preko šporeta do pločica u kupatilu, kade i wc šolje. Njime možete odstraniti mrlje od kamenca na sanitarijama, a otopit će i masnoće od kuhanja i pečenja. Dovoljno je pomiješati običnu vodu s octom u omjeru 1:2, a po potrebi dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja za miris. 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje odlično je za vašu liniju, kosu i kožu, a bit će vam od velike koristi i u domu. Umjesto sjajila za drveni namještaj stavite malo ovoga ulja na pamučnu krpicu pa njime prebrišite sve drvene površine u kućanstvu. Njime možete izglancati sve, od komoda i stolova do parketa po kojem hodate.