SVAKODNEVNICA

Tri rečenice koje ne biste trebali reći zaposlenim majkama

Žene su izložene pritiscima sa svih strana

(A. Sm.)

23.8.2014

Zaposlene majke, a posebno one s malom djecom, izložene su pritiscima sa svih strana. U svojoj kući brinu o finansijama, na poslu brinu o djeci, a u "slobodno vrijeme" pokušavaju uravnotežiti potrebe jedne i druge strane.

U poslovnom okruženju poželjno je ograničiti razgovore s kolegama na poslovne teme. Ako već imate prisniji odnos s osobama u kolektivu i znate neke privatne detalje iz njihovog života, pokušajte zatomiti potrebu da drugima krojite sudbinu, život i način razmišljanja. Definitivno se suzdržuite od ovakvih neprimjerenih komentara:

Zašto imaš djecu, ako ih neko drugi odgaja?

Razmislite prije nego što bubnete glupost. Ova izjava implicira da je žena loša majka koja se upustila u majčinstvo bez prethodnog razmišljanja. To što žene s djecom rade ne znači da im nije stalo do njih.

Naprotiv, vjerovatno rade upravo zbog njih, odnosno kako bi im mogli priuštiti više kvalitetnijih stvari. Kažete li ovakvu rečenicu samohranom roditelju, očekujte u najmanju ruku svađu, ako ne i suze.

Dobro se ponekad odmoriti od djece 

Zaposlena majka s djecom ne dolazi na posao kako bi se odmorila od svojih mališana. Radi posao iz ljubavi, potrebe ili zbog novca, ali nikako da bi predahnula. Ova izjava podrazumijeva da ste ženu nazvali lošom radnicom i lošom majkom.

Moraš li raditi? Žene bi trebale biti kod kuće sa svojom djecom

Danas muškarci ostaju na porodiljnom, a žene odlaze na posao jer imaju veća primanja.

Djecu čuvaju tetke, bake i djedovi. Živimo u modernim vremenima i sve mogućnosti su dopuštene. Nemojte izazivati grižnju savjest majkama koje su se odlučile vratiti na posao. Da, djeca im užasno nedostaju svake sekunde na poslu. I da – moraju raditi. Zato su se vratile na posao, piše Zadovoljna.hr.