BIH

Novinar "Avaza" spasio izgubljene češke turiste na Zelengori

Izgladnjeli i preplašeni

I. Bajrović

23.8.2014

Troje mladih turista iz Češke, Katerina Turkova, Anna Starkova i Jiri Kucera ovih dana boravili su u Nacionalnom parku „Sutjeska“  gdje su obilazili prirodne ljepote. Na Zelengori, pored Orlovačkog jezera proveli su dva dana, a potom krenuli preko Orlovca,  Orufe,  Ljubin Groba i Lućkih koliba sa namjerom da se spuste  na Tjentište. 

Međutim, kada su došli do nekadašnjih Grandićkih koliba izgubili su pravac kretanja, jer je pješačka staza koja vodi niz Meseno brdo zarasla i strani turisti su se našli u nevolji kako doći do Tjentišta. 

Na svu sreću, reporter "Avaza" je sa suprugom bio u Tođevačkom katunu u vikend kolibi Muhameda Muslića. 

Vidjeli smo da je troje mladih turista  izgubilo put pozvali smo ih na kafu i ručak. Bili su iscrpljeni od umora, a i hrane im je nedostajalo. Pitali smo ih hoće li noćiti kod nas, ali su odgovorili da moraju doći do Tjentišta, jer nemaju dovoljno hrane za jelo. Već je 18 sati, a dalek je put do Tjentišta, čak 23 kilometra. Dobro poznajem sve putne pravce koji vode na Tjentište sa Zelengore i odmah sam se spremio i krenuo sa stranim turistima. 
 
Spustili smo se niz Meseno brdo idući sve kroz šumu, jer je put zarastao. Kada smo  se spustili na Debelu Ravan, pozvao sam Veselina Živanovića, lovočuvara NP Sutjeska i rekao mu da se nalazimo u neposrednoj blizini Hrčavke i da se spušta noć, pa nam je potreban prevoz do Tjentišta. Kada sam im rekao da smo blizu ceste i kanjona Hrčavke i da će doći auto po nas, vrisnuli su od radosti. Za pola sata stigao je Dražo Vuković sa svojim terencom  i bez naknade nas dovezao na Tjentište.

- Zahvaljujemo se Ismetu i Aliji Bajrović koji su nas ugostili na Trebovoj i što su nam pomogli da dođemo do Tjentišta, jer nismo poznavali put i da nam nisu pomogli ostali bi negdje u šumi. Posebno se zahvaljujemo Draži Vukoviću koji nas je iz Hrčavke dovezao do Tjentišta, kazala je za "Dnevni avaz" Katerina Turkova.

Preporučujemo stranim turistima da ne idu bez vodiča kroz Perućicu i na Zelengoru, jer se često dešava da se izgube, a potom se angažiraju radnici Parka i policija i danima tragaju za izgubljenim gostima. Prošle godine izgubili su se mladi Izraelci, a prije tri godine jedan Francuz je nestao na obroncima Zelengore.

drazo-vukovic

Dražo Vuković priskočio u pomoć