BIH

Direktori i vlasnici kantina ponovo će se sami snalaziti?

Hoće li biti produženog boravka u školama

F. NUMANOVIĆ

23.8.2014

Direktori škola i vlasnici kantina u produženom boravku u osnovnim školama ponovo su u strahu da bi Ministarstvo finansija KS moglo praviti probleme oko isplaćivanja sredstava.

Poseban račun

Naime, u prošloj godini Ministarstvo, koje vodi Muhamed Kozadra (SDA), po nekoliko mjeseci kasnilo je s isplatom pa je većina vlasnika htjela zatvoriti kantine.

Kako je kazao direktor OŠ „Isak Samokovlija“ Kenan Vučijak, roditelji redovno uplaćuju po 200 KM mjesečno, ali novac nije dolazio do dobavljača koji su htjeli prekinuti isporuku namirnica.

kenan-vucijak-it

Vučijak: Roditelji uplaćuju

- Tek dva mjeseca pred kraj školske godine su isplatili dugovanja, jer su se roditelji pitali gdje ide njihov novac. Najlakše bi bilo da otvorimo poseban račun na koji će se sredstva za produženi boravak uplaćivati, ali to zakonski nije dozvoljeno. Za novu školsku godinu za boravak je prijavljeno oko 150 djece, a očekujemo još zainteresiranih. Isplata mora biti redovna jer sedam uposlenika dobiva plaću od rada u boravku – dodao je Vučijak.

U OŠ „Čengić Vila 1“ ove godine bit će oko 122 djece u boravku, a kako nam je kazala direktorica Zineta Bogunić u školi imaju i kuharicu.

 

Imali problema

 

- Imali smo problema s isporukom, jer su se dobavljači ljutili što im se na vrijeme ne uplaćuju sredstva i isplata je uvijek kasnila. Stanje u Kantonu je teško i čisto sumnjam da će se u odnosu na prošlu školsku godinu išta promijeniti. Ponovo ćemo se morati snalaziti, jer situacija je kritična i s nabavkama školskog pribora za nastavnike – kazala je Bogunić.

Prvačići

 

  • 95 - OŠ „Isak Samokovlija“
  • 116 - OŠ „Čengić Vila 1“