KOLUMNE

Tvorac evropski jakog bordo tima

Dženan Uščuplić

A. Dr.

23.8.2014

Tražili su u Fudbalskom klubu Sarajevo trenersko rješenje širom Bosne i Hercegovine, išlo se i u Hrvatsku i Srbiju, nešto ranije čak i u Češku, a pravi izbor bio im je mnogo bliže, u njihovoj koševskoj avliji – Dženan Uščuplić.

Mladi stručnjak preuzeo je bordo tim početkom aprila i u nešto više od četiri mjeseca pokazao je da su u Titovoj 38 b napravili odličan potez. To se najbolje vidjelo u četvrtak navečer na skoro ispunjenom Koševu, kada se Uščuplićev tim dvije trećine velike utakmice ravnopravno nosio s Borusijom Menhengladbah.

Istina, naš predstavnik izgubio je od njemačkog kluba (2:3) i skoro pa se oprostio od grupne faze Evropske lige, ali je odigrao meč u kojem se vidjelo da je Sarajevo na pravom putu.

Eliminirali su norveški Haugesund i grčki Atromitos, parirali ekipi iz zemlje svjetskog prvaka, sasvim dovoljno da se kaže da je Uščuplić stvorio evropski jak bordo tim.

Rođen je 18. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Fudbalom se počeo baviti u Željezničaru, a 1992. postao je stanovnik Koševa. Bio je talentiran fudbaler, ali su ga problemi s koljenom, koje je operirao čak pet puta, prisilili da već u 26. godini okonča igračku karijeru.