LIFESTYLE

Umro nakon što ga je ugrizla kobra čija je glava odsječena

Policija je obavijestila da se radi o neobičnom slučaju

(Al. Ti)

22.8.2014

Kuhar Peng Fan nije ni slutio da će ga jedno jelo od kobre koštati života.

Fan je u svom restoranu kuhao juhu od indokineske kobre pljuvačice, koja se u nekim dijelovima Azije smatra delikatesom, piše Mirror. Odrezao je kobri glavu i nastavio spremati jelo od ostatka tijela, a kada je 20 minuta nakon toga otišao baciti glavu u smeće - ona ga je ugrizla.

Otrov se brzo proširio njegovim tijelom i Fan je umro prije nego su ga uspjeli odvesti u bolnicu i dati mu protuotrov.

"Bili smo u restoranu i slavili rođendan moje žene kada se odjednom sve uskomešalo. Nismo znali što se događa, ali čuli smo vriskove koji su dolazili iz kuhinje. Pitali su ima li doktora u restoranu, ali na žalost, kada je stigla medicinska pomoć muškarac je već umro. Kada smo to čuli, nismo nastavili sa svojim obrokom", rekao je gost restorana Lin Sun.

Policija je obavijestila da se radi o neobičnom slučaju, ali ipak je u pitanju bila samo nesreća koja se mogla izbjeći da kuhar nije radio sam.

Stručnjak za kobre Yang Hong-Chang koji je 40 godina proučavao ove zmije kaže da svi reptili, uključujući i kobre, mogu funkcionirati i do sad vremena nakon što izgube dijelove tijela.

"Moguće je da je glava ostala živa i ugrizla njegovu ruku. U trenutku kada zmija izgubi svoju glavu, ona je teoretski mrtva, ali u glavi ostaju neke refleksne kretnje. To znači da zmije imaju sposobnost ugriza i ubrizgavanja otrova čak i kada im je odrezana glava", kaže Hong-Chang.