BIH

Roditelji djece iz Konjević-Polja ne odustaju od svojih zahtjeva

Bliži se nova školska godina

Fena

22.8.2014

Deset dana pred početak nove školske godine roditelji bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja nemaju riješenje problema za svoju djecu. Nakon što je Osnovni sud u Srebrenici donio mjeru osiguranja, kojom je škola trebala da ponovo upiše djecu u ovu obrazovnu ustanovu i uvede nacionalnu grupu predmeta, to se nije dogodilo. 

Predstavnik roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović rekao je u izjavi za Agenciju Fena da je škola prema rješenju Osnovnog suda u Srebrenici bila dužna da izvrši upis djece u školu i donese formalnu odluku kojom se uvodi nacionalna grupa predmeta. 

-Škola do danas nije ispoštovala odluku Suda. Mi smo imali sastanak s direktoricom škole, koja nam je rekla da su oni uputili žalbu Okružnom sudu u Bijeljini i da čekaju rješenje tog suda. Oni imaju pravo na žalbu, međutim žalba nije odlagala izvršenje odluke Osnovnog suda u Srebrenici. Oni su bili dužni donijeti formalnu odluku i rješenje kojim se uvodi nacionalna grupa predmeta - ističe Omerović. 

Dodaje također da je direktorica roditeljima prenijela da ništa ne može uraditi bez saglasnosti ministarstva te će vjerovatno čekati da se sudski proces u potpunosti okonča i zatim donijeti odluku.
 
-Međutim, roditelji i djeca ne mogu čekati jer će proces po riječima našeg advokata trajati najmanje dvije godine. Tražimo svoja prava, jer u Ustavu BiH stoji da postoje dva pisma - latinica i ćirilica, i tri jezika - bosanski, srpski i hrvatski. Međutim, ovdje se to definitivno ne poštuje - podvukao je Omerović.
 
Naglašava da se oni bore za osnovna ljudska prava te poručuje da neće odustati od svoje borbe, ali i da neće dozvoliti da njihova djeca izgube školsku godinu.
 
-Mi smo od početka bili svjesni naše borbe te da je to borba za svu ostalu djecu. Mi smo bezbroj puta pozvali roditelje djece bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost koji imaju slične probleme sa svojom djecom, da nam se pridruže. Ovako dalje ne može. Mi svi živimo za svoju djecu i normalno je da se borimo za njihovu budućnost - kaže Omerović.
 
Kada je u pitanju nastavak školovanja bošnjačke djece iz Konjević-Polja u Novoj Kasabi, Omerović navodi da su u vezi s tim u fazi pregovora. 

-Za taj proces je potreban novac, tako da pokušavamo da okupimo sve ljude koji su shvatili dimenziju problema. Nadamo se da će nas pomoći i ove godine kao što su i prošle i da ćemo u toku naredne sedmice znati na koji način će naša djeca pohađati nastavu. Mi nećemo dozvoliti da naša djeca gube nastavu -poručuje Omerović.