GLOBUS

U Evropskoj komisiji pozdravili Vučićevu izjavu o izvozu hrane u Rusiju

Smjernice EU

Fena

22.8.2014

U Evropskoj komisiji su pozdravili današnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi s izvozom hrane u Rusiju, uz napomenu da će službeni stav Bruxelles iznijeti tek nakon podrobne analize Vučićevih riječi. 
         
 "Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Evropske unije i da neće poticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu", rekao je Tanjugu funkcioner Europske unije koji je želio ostati anoniman. 
         
On je, međutim, dodao da će službeni stav Evropske komisije biti formuliran nakon uvida u cijeli sadržaj Vučićeve konferencije za tisak i analize njegovih riječi. 
         
U međuvremenu glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea Petar Stano je na brifingu za novinare ponovio da Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju iskoristiti europske sankcije Rusiji kako bi povećale vlastiti izvoz. 
         
"To je vrlo jasan stav koji su voditelji diplomatija zemalja članica donijeli u petak prošle sedmice i on i dalje ostaje na snazi??", rekao je Stano novinarima.