NOGOMET

Novi asovi Bundeslige

Uoči početka fudbalskog šampionata

(H. K.)

22.8.2014

Predstojeći vikend donosi nam novu sezonu njemačke Bundeslige, a portal Goal izdvojio je petoricu igrača koji bi trebali biti nove zvijezde. Šampionat aktuelnih prvaka svijeta svake sezone ponudi neko novo veliko ime fudbalu, a to se očekuje i ove godine.

Britanski sajt pažnju usmjerava na Pjer-Emila Hojbjerga (Pierre-Emile Hojbjerg, Bajern Minhen), Tima Vernera (Werner, Štutgart), Maksimilijana Arnolda (Maximilian, Volfsburg), Matijasa Gintera (Matthias, Borusija Dortmund) i Maksa Mejera (Max Meyer, Šalke).

Već veteran

Hojbjerg je 19-godišnji veznjak koji je u Bajern stigao prije dvije sezone iz Brondbija. Reprezentativac je Danske. Pep Gvardiola (Guardiola) ima veliko povjerenje u ovog momka, koji može igrati i kao krilo.

Brz je, sjajan dodavač i šuter, čest golgeter B-tima Bajerna. Odlaskom Tonija Krosa (Kroos), a nakon povreda Čavija Martineza (Javi), Tijaga Alkantare (Thiago Alcantara) i Bastijana Švajnštajgera (Bastian Schweinsteiger), mogao bi dobiti mnogo više prostora.

Iako mu je tek 20 godina, Arnold je već veteran Bundeslige, jer je za Volfsburg debitirao prije tri sezone. U međuvremenu je postigao nekoliko važnih golova. Uoči Svjetskog prvenstva nastupio je za "Elf" protiv Poljske, ali nije igrao završnicu u Brazilu.

Za razliku od Arnolda, Ginter se sjajnim igrama za Frajburg našao u timu "Pancera" na Mundijalu te izborio transfer u Borusiju. Iako je u Dortmund stigao kao podrška Matsu Humelsu (Hummels) i Nevenu Subotiću, česti problemi ove dvojice sa povredama mogli bi ga promovirati u ključnog stopera "Milionera".

Plej Šalkea

Mejer se već nametnuo kao plej Šalkea iako mu je tek 18 godina. Očekuje se da ove sezone potpuno zablista uz Julijana Drakslera (Draxler).

Ima sjajan osjećaj da pronađe prostor između veznog reda i odbrane rivala. Jedan je od mladih igrača koje je selektor Njemačke Joahim Lev (Joachim Low) isprobao uoči SP-a.

Podrška Ibiševiću

Tim Verner oduševio je prošle sezone izborivši se za mjesto u napadu Štutgarta uz našeg golgetera Vedada Ibiševića.

Od Vernera se očekuje da u budućnosti bude uzdanica napada reprezentacije Njemačke pa ga već izdvajaju kao nasljednika Miroslava Klosea.