BIH

Zbog slabe kupovne moći građana, IKEA zaobilazi BiH

Švedski proizvođač namještaja širi prodajnu mrežu

M. KUNARAC

22.8.2014

Švedski proizvođač namještaja IKEA otvorio je robnu kuću u Hrvatskoj, a u budućnosti planira isto i u Srbiji i Sloveniji. U našoj zemlji, kako saznajemo, otvorenje robne kuće ovog proizvođača u skorije vrijeme nije planirano.

Strategija ovog proizvođača namještaja je širenje maloprodajne mreže u glavne gradove jugoistočne Evrope, ali je osnovni uvjet za to kupovna moć stanovništva u tim zemljama.

Osnovna ideja

Potvrdio je ovo za "Dnevni avaz" Igor Štefanac, regionalni voditelj odnosa s javnošću za fabriku IKEA u jugoistočnoj Evropi, dodavši da im je naša zemlja važna zbog mreže dobavljača s kojom već dugi niz godina sarađuju.

- Što se tiče BiH, još nema nikakve odluke niti za sada postoji mišljenje, osim u kontekstu proizvodnje. Mi smo uvijek u potrazi za novim dobavljačima, i to ne samo iz drvne industrije. Širenje maloprodajne mreže fokusirano je na samo tri zemlje iz bivše Jugoslavije - kazao je Štefanac.

Prema njegovim riječima, nije nužno imati dobavljače u nekoj zemlji da bi se otvorila robna kuća. Svi dobavljači koji rade za IKEA-u, neovisno o tome iz koje su zemlje, podjednako sarađuju i s drugim robnim kućama širom svijeta.

- Jedna od bitnih karakteristika koje gledamo prilikom širenja poslovne mreže je, definitivno, kupovna moć u toj zemlji. Naša osnovna ideja i nit vodilja je da nudimo namještaj za koji smatramo da je funkcionalan i kvalitetan, po cijeni prihvatljivoj za većinu kupaca - kazao je naš sagovornik.

Ostvarenje ciljeva

On navodi da, ukoliko procijene da je ekonomska situacija u nekoj zemlji loša, neće ni pokušavati tu proširiti maloprodajnu mrežu, jer u tom slučaju, ne mogu ostvariti svoje poslovne planove.

- Ne želimo dozvoliti da budemo ocijenjeni kao ekskluzivno skupa robna kuća nego želimo da uđemo na tržište i ostvarimo ciljeve - objasnio je Štefanac.

Na redu Bukurešt

Što se tiče daljnjeg širenja u regiji, navodi da su fokusirani na otvorenje i još jedne robne kuće u Bukureštu u Rumuniji.

- Tek ćemo nakon toga gledati i daljnje mogućnosti širenja na ostale gradove, ali opet u ovim zemljama. Tu, prije svega, govorimo o gradovima poput Splita, Rijeke, Niša, Novog Sada, Temišvara... - dodao je Štefanac.