AUTO-MOTO

Fabrički podaci o potrošnji morat će biti realniji

Kompanje koriste razne trikove da bi dobili niže vrijednosti

(A. Sm.)

22.8.2014

Kupci automobila često se osjećaju prevarenim kada shvate da u praksi ne mogu da postignu potrošnju koju proizvođač navodi u specifikacijama. Evropska unija priprema zakon koji će natjerati automobilske kompanije da testove na osnovu kojih se dolazi do fabričkih podataka o potrošnji i CO2 emisiji obavljaju u realnim uslovima vožnje.

Cilj nove regulative je da se kompanije onemoguće da koriste rupe u postojećem zakonu i posebno pripremaju automobile prije testova ne bi li došli do što boljih rezultata.

Istraživanje koje je Evropska komisija sprovela 2013. pokazalo je da proizvođači automobila koriste razne trikove kako bi dobili niže vrijednosti potrošnje i emisija štetnih gasova.

U izvještaju se navodi da su zahvaljujući posebnim pripremama automobila prije testa, proizvođači uspjeli da zabilježe do 11 posto manju CO2 emisiju u odnosu na rezultat koji se dobija u realnim uslovima vožnje.

Komisija je saopštila i da emisije oksida azota, koji izazivaju teška respiratorna oboljenja, u realnim uslovima znatno prevazilaze podatke dobijene na testovima proizvođača, i da su u nekim slučajevima i do pet puta veće.

Sa druge strane, proizvođači se žale da su suočeni sa velikim izazovom kako da zadovolje buduće standarde CO2 emisije koji predviđaju da se početkom naredne decenije ona u prosjeku snizi na 95 g/km, po automobilu.

Zbog toga se očekuje da će se automobilske kompanije usprotiviti donošenju novog zakona koji bi ih natjerao da testove o potrošnji i emisiji CO2 vrše u realnim uslovima, ali i novim, strožim ograničenjima koje EU već najavljuje za 2025, prenosi B92.