GLOBUS

Najmanje 469 djece ubijeno u Gazi, čak 370.000 treba psihološku pomoć

Niti jedna porodica nije pošteđena

Autor:Fena

22.8.2014

Najmanje 469 djece je ubijeno i više od 3.000 je ranjeno u pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive, izjavila je visoka zvaničnica Dječijeg fonda UN-a (UNICEF), dodajući da je za više od 370.000 palestinske djece potrebna "hitna psihološka podrška". 

Devetero djece ubijeno je u Gazi od srijede, izjavila je čelnica terenskog ureda UNICEF-a u Gazi Pernilla Ironside na konferenciji za novinare u New Yorku. 

- Nema nijedne porodice u Gazi koja nije pretrpila pogibije, ranjavanja, štete na domovima, ekstenzivne štete i raseljevanja - izjavila je Ironside. 

Ona je naglasila da, iako je za 373.000 palestinske djece potrebna "hitna psihološka prva pomoć", UNICEF ima samo 50 psihologa i savjetnika na terenu u Gazi. Ti specijalisti su u mogućnosti da dođu do samo 3.000 djece. 

- Posljedice su zaista ogromne, kako na fizičkom nivou, u smislu žrtava, ranjenih, šteta na infrastrukturi, tako i na emotivnom i psihološkom nivou u smislu destabilizirajuće činjenice da pojedinac zaista vjeruje da nema sigurnog mjesta u Gazi - kazala je Ironside. 

- Sve što oni žele je osjećaj sigurnosti. Oni u osnovi žele da se ovo prekine - dodala je ona. 

UNICEF procjenjuje da je najmanje 219 škola oštećeno u izraelskim zračnim udarima, dok su 22 poptpuno uništene. 

Kako bi demonstrirala obim šteta u Gazi, Ironside je procijenila da bi trebalo do 18 godina da se obnovi 17.000 stambenih jedinica koje su oštećene u sukobu, i u svijetlu aktuelne blokade koja limitira protok roba i ljudi u regiji. 

Ukupan broj ubijenih u Gazi nadmašio je 2.000 otkako je izraelska vojska pokrenula operaciju Zaštitni rub 8. jula.