BIH

"Merhamet" će finansirati obnovu krovova i vodovoda

Počela sanacija kuća u Topčić-Polju

V. B.

22.8.2014

Podjelom krovnih konstrukcija i podnih drvenih obloga mještanima zeničkog sela Topčić-Polje, čije su kuće oštećene u majskim poplavama i klizištima, počela je sanacija 91 kuće u ovom mjestu.

Donaciju je uručio i ugovore s korisnicima potpisao predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet" dr. Hajrudin Šahović, a više od 100.000 KM osigurao je Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata.

topcic-polje-donacija6-2

Stigle krovne konstrukcije i podne drvene obloge

- Mi smo nedavno potpisali protokol s Općinom Zenica i preuzeli obavezu da saniramo sve oštećene krovove na području Topčić-Polja, izvršimo sanaciju kompletnog vodovoda i kanalizacije. Želimo poslati poruku i svima ostalim koji žele i mogu pomoći da se uključe u akciju, da bi se ljudi do zime i uselili u svoje domove - kazao je dr. Šahović.

91 kuća će biti obnovljena

700.000 KM bit će utrošeno

On je dodao da su s Općinom Maglaj sanirali sve kuće u Kosovi, radit će i u Željeznom Polju, za šta će, zajedno s donacijom za Topčić-Polje, utrošiti oko 500.000 KM.

U sanaciju kuća u Topčić-Polju bit će utrošeno oko 700.000 KM, a u projekt su, osim Općine Zenica, "Merhameta" i Crvenog polumjeseca UAE, uključeni i Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice ZDK, preduzeće "Đananović" i privatnik Nihad Mahalbašić.

Sabahudin će raditi s djecom

Prvi ugovor s "Merhametom" potpisao je Sabahudin Baki, koji je istakao da je strah koji je pretrpio s porodicom veći i od same štete na kući.

- Borio sam se da spasim živote svoje petero djece, stare majke... Sada ću i ja raditi s djecom, da saniramo kuću i do zime dobijemo krov nad glavom - kaže Baki.