BIH

Svijet ujedinjeno osudio teroriste ’Islamske države’

Zapad šokiran brutalnim pogubljenjem američkog novinara

Redakcija

22.8.2014

Evropska unija osudila je pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija (James Foley) u Iraku koje je počinila teroristička organizacija "Islamska država" (ISIL), ističući da to ubistvo predstavlja "brutalno odbacivanje univerzalno priznatih vrijednosti".

- Oštro osuđujemo ovo užasno ubistvo - izjavio je Sebastijan Brabant (Sebastien), portparol visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton).
 
Kršenje prava

Brabant je rekao da ovaj "brutalni čin, kao i mnoga druga kršenja ljudskih prava koja su počinili pripadnici ’Islamske države’, odbacuje univerzalno prihvaćene vrijednosti i prava, uključujući medijske slobode, zbog čega je Foli riskirao život nekoliko puta".

Prema njegovim riječima, takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih prijetnji po međunarodni mir i sigurnost, a EU je više nego ikada posvećena podršci međunarodnih napora u borbi protiv terorizma.

bagdadi-isil0000-prvaaaaaaaabagdadi-isil0000-drugaaaa

Činjenice o El-Bagdadiju, vođi “Islamske države”

“Islamska država”, na čijem je čelu samoprozvani halifa Ibrahim bin Avad (Awad), koji se naziva i Ebu Bekr el-Bagdadi (Al-Baghdadi), objavila je videosnimak na kojem je prikazano odsijecanje glave Foliju, koji se vodio kao nestao od 2012. godine. Snimak je šokirao svijet, a zapadne zemlje najoštrije su osudile ponašanje pripadnika “Islamske države” te pozvale na snažniju međunarodnu borbu protiv ove organizacije.

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) osudio je Folijevo ubistvo kao "čin koji je šokirao svijest cijelog svijeta". On je militante iz “Islamske države”, koja pod kontrolom drži velike dijelove Sirije i Iraka, uporedio s rakom, ističući da je njihova ideologija "propala".

Egzekucija Folija ukazuje na potrebu za koordiniranom međunarodnom akcijom protiv priliva stranih boraca koji se pridružuju ekstremistima na Bliskom istoku, upozorio je jučer Interpol. U saopćenju Interpol ističe da smrt Folija oslikava "izopačenost" grupe “Islamska država”u Iraku i Siriji i ukazuje na opasnost za neke druge nevine ljude u tom regionu. Procjenjuje se da se više od hiljadu ljudi iz Evrope pridružilo ekstremistima u Siriji i Iraku.

Propala ideologija

Komitet za zaštitu novinara izrazio je veliku zabrinutost za sve novinare koji se još nalaze u rukama militanata, opisujući Siriju kao "najopasnije mjesto na svijetu za obavljanje novinarskog posla".

dramaaa014

Objavljen snimak pogubljenja Folija

Jučer je saopćeno da je američka vojska ranije izvela neuspješnu tajnu misiju u Siriji za oslobođenje Folija i drugih američkih talaca. U saopćenju Pentagon navodi da su SAD "nedavno izvršile operaciju pokušaja oslobođenja određenog broja američkih talaca u Siriji".

- Operacija je izvedena iz zraka i na kopnu, a bila je usmjerena na određenu mrežu otmičara unutar "Islamske države". Nažalost, misija nije bila uspješna jer taoci nisu bili na lokaciji na koju je upad bio usmjeren - ističe se u saopćenju.

Prijetnje drugom novinaru

Na istom snimku na kojem je prikazano ubistvo Folija militanti su zaprijetili da će ubiti drugog američkog novinara Stivena Sotlofa (Steven Sotloff) ukoliko SAD nastave sa zračnim udarima. Uprkos tome, američki avioni izvršili su nove udare na položaje "Islamske države" na sjeveru Iraka. Borbeni avioni američke mornarice i bespilotne letjelice pružale su podršku iz zraka kurdskim i iračkim snagama koje se bore protiv islamista nedaleko od grada Mosula.

Uloga Irana

Iran je spreman pridružiti se međunarodnoj akciji protiv džihadista u Iraku ukoliko bi mu Zapad ukinuo sankcije, saopćio je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što je francuski ministar vanjskih poslova Loran Fabijus (Laurent Fabius) pozvao sve zemlje u regionu, uključujući i Iran, da se pridruže borbi protiv “Islamske države”. Iransko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da se s nekoliko evropskih zemalja pregovara o mogućnosti zajedničke akcije protiv ISIL-a u Iraku.
 
- Ukoliko pristanemo da uradimo nešto u Iraku, druga pregovaračka strana treba učiniti nešto zauzvrat - kazao je Zarif.

Koji bh. državljani ratuju za kalifat

Prema obavještajnim podacima, kako javlja FTV, u sastavu snaga Islamske države učestvuje i 17-godišnji Almir Džinić iz sela Ošve kod Maglaja, zatim Seid Čolić i Elvis Hajrić iz Tešnja, Emir Sinanović iz Miljanovaca kod Kalesije, Denis Delanović iz Velike Kladuše, Ramo Pazara iz Teslića, Asmir Gosterčić iz Livna, Sejdin Omerdić iz Zenice, Edin Kahriman iz Maglaja, Jasmin Keserović iz Zavidovića i Senad Hasanović iz Hadžića.

Na većinu onih koji su otišli na ratišta utjecao je Nusret Imamović, vođa selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, koji im se pridružio tek u januaru ove godine. On se pridružio En-Nusri, ogranku El-Kaide.