GLOBUS

Amerikanci nastavili sa vazdušnim napadima na Irak

Udari na uporišta ekstremista

Fena

21.8.2014

 

 

Američki vojni avioni nastavili su vazdušne udare po uporištima ekstremista na sjeveru Iraka blizu Mosulske brane, saopćila je u četvrtak američka Centralna komanda.


-  Vojne snage SAD-a nastavile su da napadaju teroriste ISIL (Islamsku državu Iraka i Levanta) u znak podrške operacijama iračkih snaga sigurnosti, koristeći bombardere i izviđačke avione u provođenju šest vazdušnih napada u blizini Mosulske brane -  navodi se u saopćenju, prenosi agencija AFP.
 
Vazdušni udari se provode kontinuirano u posljednjih 24 sata, potvrdio je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane, pošto je američki predsjednik Barack Obama pozvao na odlučnu međunarodnu akciju protiv "kancera od ekstremnih džihadista u Iraku i Siriji".
                
Američka vojska je, od 8. augusta, izvela 90 vazdušnih napada u Iraku, od kojih su 57 bili znak podrške iračkim vladinim vojnim snagama u blizini Mosulske brane.
                
Vazdušne udare odobrio je američki predsjednik pošto su islamski ekstremisti zauzeli veliku teritoriju sjeverno i zapadno od Bagdada, prenosi agencija Tanjug.