BIH

Izaslanstvo Skupštine evropskih regija u posjetu Brčko Distriktu BiH

Šansa za investicije

Fena

21.8.2014

 

Skupština Brčko Distrikta BiH danas je bila domaćin radnog sastanka međudržavnog izaslanstva Skupštine evropskih regija (AER) na temu "Izazovi i mogućnosti za regionalni razvoj – primjer Brčko Distrikta i uloga međuregionalne suradnje u Evropi danas".

Ova posjeta predstavlja snažan poticaj domaćoj poslovnoj zajednici i šansu za investicije, posebno kroz programe regionalne i međuregionalne suradnje, saopšteno je iz Vlade Distrikta.

- Suština je da Skupština evropskih regija povezuje privrednike s ciljem privlačenja investitora i zapošljavanja prvenstveno mladih ljudi, ocijenio je predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Đorđa Kojić.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić istaknuo je da, uz dobru organizaciju i proaktivni pristup, Brčko Distrikt može povući više sredstava iz fondova i brže implementirati direktive EU kroz dobru saradnju s regijama kojih u Evropskoj uniji ima nekoliko stotina.

- Ovo je dobar put djelovanja premda mi se čini da svi još uvijek nisu u potpunosti razumjeli značaj ovih regija. Vrlo je važno što su ljudi došli u Brčko da razgovaramo i u njima imamo prijatelje koji nam mogu pomoći da se što bolje organiziramo od specifičnih radionica iz oblasti obrazovanja, ljudskih prava, privrede, trgovine, transporta, do toga da nas nauče kako djelovati prema EU u smislu izrade programa i zajedničkog nastupa prema trećim osobama, dodao je gradonačelnik Domić.

Predsjednica Skupštine evropskih regija Hande Ozsan Bozatli u obraćanju novinarima naglasila je da ova asocijacija može pomoći BiH koja je na putu ka EU lobiranjem i na drugi način u korist ostvarivanja njezinih interesa u raznim oblastima.

Skupštinu evropskih regija čini 230 članica iz 35 zemalja, a Brčko Distrikt je ravnopravan član ove asocijacije od 2009. godine, navodi se u saopštenju.