BIH

„Futurebag“ opet obradovao vogošćanske prvačiće

Obišli svih pet vogošćanskih osnovnih škola

E. Muračević

21.8.2014

 

Darko Marković, aktivista austrijskog udruženja „Futurebag“ (Torba za budućnost) iz Beča sa saradnicima i članovima Trainee Programma Austrijske Pošte koji su se pored donacija odlučili i aktivno podrzati ovo udruženje,  danas je prvačićima svih pet vogošćanskih osnovnih škola uručio torbe sa školskim priborom i slatkišima.

Akcija podjele započela je u deset sati  u školi „Zajko Delić“ na Kobiljoj glavi, a potom „Izet Šabić“ u Hotonju, „Mirsad Prnjavorac“ i „Zahid Baručija“ u Vogošći a završila u Osnovnoj školi „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu u kojoj je ovo udruženje i prošle godine sa tormama i školskim priborom obradovalo prvačiće. Naša ekipa sa ovim vrijednim humanistima susrela se u  školi „Mirsad Prnjavorac“ u  Vogošći.

- Radi se o ukupno 347 torbi sa kompletnim školskim priborom koje ove godine darujemo vogošćanskim prvačićima, kaže Darko Marković.

Plod je to naših humanitarnih aktivnosti  vezanih za prikupljanje donacija dobrih ljudi koji na ovaj način žele pomoći u školovanju bosanskohercegovačke djece.

 

 

Porede direktnih uplata donacija na naš račun mi smo organizovali i niz drugih humanitarnih akcija kao što su sportski susreti, koncerti i slično sa kojih je ukupan prihod išao u fond za kupovinu torbi i školskog pribora.U posljednje tri godine, od kako egzistira naše udruženje, širom Bosne i Hercegoovine smo podijelili više od 10.000 torbi sa školskim priborom.Ove godine podijelt ćemo 3.200 ovakvih paketa.Vogošća je prva u našem nizu susreta sa onima koji ove godine ulaze u školske klupe.Drago mi je što smo ovaj put, pored školskog pribora, torbe napunili i sa slatkišima što će dodatno obradovati mališane.

- Ovo je velika pomoć za naše prvačiće koji na ovaj način dobijaju torbe i kompletan školski pribor, kaže Sabiha Salčin, direktor Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“ u Vogošći.Uz besplatne udžbenike koje im dodjeljuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo može se reći da će naši učenici spremno dočekati školsku godinu.Hvala ovom udruženju što je na ovaj način prve školske korake naših učenika učinilo sretnim.Vjerujem da će oni svojim znanjem opravdati ukazano povjerenje.

Iman Šahman koja je na podjelu  torbi došla sa svojim ocem Vahidinom i nanom pomno je razgledala poklon.

- Nastojat ću da  dobrim učenjem opravdam donaciju koju sam dobila, kaže Iman Šahman.

- Ovo jer početak života naše djece, kaže Admir Šalaka koji je na podjelu torbi došao sa svoje dvije ljepotice Aminom i Umom.Drago mi je što školska godina  za djecu počinje na ovako lijep način.

- Do sada nismo ništa kupovali pa nas je ova donacija iskreno obradovala, kaže Nihad Ahmetspahić čija je kćerka Nadina dobila torbu sa školskim priborom.Hvala svim donatorima koji su nas na ovakav način obradovali.