BIH

Vehabije u BiH podržavaju terorističku "Islamsku državu"

Šta je svojim istomišljenicima poručio Bilal Bosnić iz Krajine

S. MUHIĆ

19.8.2014

 

Bilal Bosnić, vehabijski vođa iz Krajine, dao je podršku borcima terorističke “Islamske države u Iraku i Levantu” (ISIL). Čak je, kako su ga optužili donedavni istomišljenici, u otvorenom pismu pozvao i mladiće iz BiH "da idu u džihad" i da se bore na strani vojske ISIL-a, čiji zločini već duže vrijeme zgražavaju cijeli svijet.
 
Ubijaju muslimane

S druge strane, lider vehabija u BiH Nusret Imamović iz Gornje Maoče, koji se trenutno na ratištu u Siriji bori u redovima paravojne formacije Džabat el-Nusra, koja se, inače, ograđuje od ISIL-a, svojim pristalicama dao je sasvim drugačije upute. Naime, u pismu koje je poslao selefijama u našoj zemlji Imamović ih poziva da ne daju podršku ISIL-u te da se „drže po strani".

 

 

 

Međutim, Bosnić je jučer za „Dnevni avaz" negirao da je davao ikakve upute, a pojedince optužio da su mu „stavili u usta ono što nije rekao".

- Sve što su naveli, protumačeno je iz mojih govora. Ne perem se ni od čega, jer nisam prljav - kazao je Bosnić, preporučivši nam da pogledamo video njegovog posljednjeg predavanja.

 

 

No, upravo na tom videosnimku Bosnić se osvrnuo i na ISIL, a iz njegovih se riječi vidi da je naklonjen terorističkoj grupaciji. U tom govoru Bosnić navodi da „istina i Islamska država opstaju".

- To nije rekao Bilal, rekli su oni koji su je utemeljili i koji su za tu stvar dali svoje živote i kosti. Ta stvar opstaje i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji nisu zbunjeni, nego se bore protiv istine - rekao je, između ostalog, Bosnić.

 

Grafika AFP-a o trenutnim pozicijama suparničkih strana u Iraku

 

A šta je, ustvari, “Islamska država Iraka i Levanta”, koju Bosnić podržava? Predstavlja je grupa džihadista koji su ime ISIL promijenili u “Islamska država”. Njeni pripadnici proglasili su uspostavu halifata - islamske države kojom vlada jedan vladar, bez obzira na postojeće međudržavne granice. Kao halifa, odnosno vladar tzv. Islamske države, proglašen je Ebu Bekr el-Bagdadi (Al-Baghdadi), koji je bio vođa ISIL-a.

Prema dokumentu napisanom na 10 stranica koji su objavili, ISIL se proteže od Alepa u Siriji do provincije Dijala na istoku Iraka. Članovi grupe ISIL smatraju se jedinim pravim predstavnicima islama na svijetu, a samoproglašenu “Islamsku državu” smatraju legitimnom. Mučki ubijaju sve neistomišljenike, pa i muslimane koje oni proglase nevjernicima!? Trenutno kontroliraju četvrtinu iračkog i trećinu sirijskog teritorija.

Bh. novinar i publicista Muhamed Jusić, kao dobar poznavalac odnosa sukobljenih strana na iračkom ratištu, komentira za "Avaz" da je "ideja o nekom samoproglašenom halifi neutemeljena u islamskoj tradiciji i islamskom pravnom sistemu".

 

Jusić: To je nedopustivo

 

- Nezamislivo je i nedopustivo da bilo koja skupina ljudi uzima prerogative ummeta, odnosno zajednice vjernika, pogotovo ako islam predstavlja na način kakav je u suprotnosti s osnovnim principima islama kakvi su samilost i saosjećanje i ono što je Bog rekao da je Poslanik, a. s., došao kao milost svjetovima - kazao je Jusić.

Prema njegovim riječima, „Islamska država" u Iraku samo je iskoristila situaciju i nezadovoljstvo sunita, ignoriranje patnje sirijskog naroda, nespremnost međunarodne zajednice da reagira...

- Bitno je reći da ovo što oni rade nema veze s islamom i od muslimanskih lidera je bilo očekivano da osude zločine koje čine, ne samo nad nemuslimanima i kršćanima nego nad muslimanima koji se s njima ne slažu. Također, ne smijemo zaboraviti kako je došlo do ove situacije. Potrebno je ukazati na propuste koje je napravila međunarodna zajednica da bismo došli u situaciju da imamo takozvanu Islamsku državu - govori Jusić.

Posebno naglašava da ga plaši to što "bošnjačkih dobrovoljaca ima i u BiH".

Šta ako se vrate

- Teoretski, postoji mogućnost da momci iz naših sela danas u Siriji pucaju jedni na druge. To je problem sam po sebi, a mnogo veća nevolja bila bi ako bi oni takve sukobe prenijeli i ovdje, kod nas, kada se vrate - upozorio je Jusić.

Profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Dževad Hodžić ističe da je apsolutno neprihvatljivo i štetno te da nema nikakve veze s vjerskim ciljevima i osjećanjima to da naši mladi iz BiH, ali i općenito svi ljudi, odlaze i bore se za ciljeve „Islamske države".

- Ta tzv. država i njena brutalnost te način na koji se vodi taj rat su protureligijski. Takvo nešto ne odobravam i to samo donosi štetu muslimanima i islamu u svijetu - naveo je Hodžić.

Hadžović: Zakasnila intervencija

 

Hadžović: Imamo zakon

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije u Sarajevu, smatra da je „Islamska država" nastala zbog kašnjenja s intervencijom međunarodnih snaga u Siriji.

- U toj zemlji se dugo puštalo da se izvode ratna dejstva pa su se formirale nove frakcije, a jedna od njih je i „Islamska država". Zbog neinterveniranja nastala je radikalnija frakcija od El-Kaide, što je iziskivalo reakciju SAD, koja se i desila. Što se tiče boraca koji odlaze iz naše zemlje, taj problem imaju sve države regiona i šire. Takve pojave treba pravovremeno tretirati, imamo usvojen Zakon o zabrani odlaska državljana BiH na inozemna ratišta pa bi naše sigurnosne agencije tome trebale posvetiti mnogo više pažnje - kazao je Hadžović.

Ko je Ebu Bekr el-Bagdadi

 


El-Bagdadi: Doktor nauka

Vođa "Islamske države" Ibrahim bin Avad, odnosno Ebu Bekr el-Bagdadi rođen je u Iraku 1971. godine. Doktor je islamskih nauka i poznavalac šerijatskih znanosti. Diplomirao je na Islamskom univerzitetu u Bagdadu. Bivši je profesor i poznati predavač iz oblasti šerijatskih nauka, islamske historije i porijekla arapskih plemena. Izuzetno je utjecajan u svome plemenu u iračkoj Dijali i Samari, čiji su članovi dali prisegu “Islamskoj državi” na samom početku njenog formiranja još 2006. godine. Prema dostupnim podacima, 2011. godine SAD su ga proglasile teroristom, a za njegovo hapšenje ili smrt davali su nagradu u iznosu do 10 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.