BIH

Optužnica protiv Mikulića?

Okončana istraga o nabavci elektronskih narukvica

M. AŠČIĆ

19.8.2014

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uskoro bi moglo podići optužnicu protiv Zorana Mikulića (SDP), federalnog ministra pravde koji je prvoosumnjičeni u aferi u vezi s nabavkom elektronskih narukvica za osuđenike, nezvanično nam je potvrđeno u ovom tužilaštvu.

Unajmljuje opremu

Mikulić je mjesecima pod istragom zbog sumnje da je federalni budžet oštetio za oko 683.000 maraka. Izvještaj protiv njega podnijela je sredinom prošle godine Federalna uprava policije (FUP), navodeći da je firmi "Unis telekomunikacije" iz Mostara omogućeno da avansno u cijelosti naplati usluge elektronskog nadzora osuđenika, koje su fakturirane, a nisu isporučene tokom 2012. godine.

Međutim, ni istraga Tužilaštva KS nije spriječila ministra Mikulića da 24. juna ove godine dodijeli ugovor o unajmljivanju opreme za elektronski nadzor osuđenika vrijedan 4,1 milion KM iako još traje sudski postupak za nabavku narukvica iz 2013. godine.

 

Milionski ugovor
Ministar Mikulić dodijelio ugovor o unajmljivanju opreme za nadzor osuđenika vrijedan 4,1 milion KM iako još traje sudski postupak

 

Tako je Mikulić, ustvari, bez obzira na to što je ovaj međunarodni tender prema više osnova sporan, posao na kraju, ipak, dodijelio firmi "Opus" iz Mostara, ne sačekavši pravomoćnu odluku Suda BiH za prethodni tender.

Mikulić je 24. marta ove godine raspisao novi međunarodni tender za unajmljivanje softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenika, vrijedan 5,1 milion KM. No, riječ je o identičnom postupku nabavke elektronskih narukvica koji je proveden tokom 2013., a Ured za žalbe poništio ga je u januaru 2014. godine.

Rješenje od Ureda za žalbe do danas nije pravomoćno, s obzirom na to da je jedan od ponuđača podnio tužbu Sudu BiH i sudski postupak je još u toku. No, Mikulić je ponovo ignorirao sudski postupak te ovaj posao zaključio 24. juna, kada je i potpisan sporazum s firmom iz Mostara, koja se jedina prijavila na navedeni konkurs iz marta ove godine. Tender je raspisan na način da sada ovo ministarstvo unajmljuje, a ne kupuje opremu.

 

Jedan ponuđač

Mikulić je i ovaj put prekršio Zakon o javnim nabavkama, jer je dodijelio ugovor na osnovu samo jednog prijavljenog ponuđača, iako zakon predviđa da moraju biti minimalno tri. I u ovom predmetu mogao bi krivično odgovarati jer je svjesno prekršio zakon.

Prigovori zbog nezakonitosti


Da je Mikulić cijeli posao nabavke elektronskih narukvica proveo nezakonito, govori i podatak da Sud BiH još vodi upravni spor po tužbi konzorcija "Opus" Mostar i „UNIS Telekom" Mostar protiv rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Ovaj konzorcij žalio se na rješenje Ureda, koji je krajem prošle godine prihvatio žalbu ponuđača "SWORD Security". Inače, "SWORD Security" imao je niz prigovora zbog nezakonitosti tokom provođenja tendera.