AUTO-MOTO

Objavljene prve fotografije novog Hyundaija i20

Porastao i odrastao

M. T.

14.8.2014

Poslije nekoliko skica koje su na kapaljku procurile u javnost, Hyundai je objavio prve zvanične informacije o modelu i20, koji će uskoro izaći na tržište.

Atraktivniji od prethodnika

S obzirom na to da južnokorejska kompanija i dalje dosta toga drži u tajnosti, čuvajući adute za predstavljanje, objavljene informacije o automobilu koji će se proizvoditi u Turskoj, dosta su šture.

Duži i atraktivniji

Novi i20 treba bi biti duži od prethodnika (4.035 milimetara), sa međuosovinskim razmakom od 2,57 metara, za 45 milimetara više od aktuelne verzije. Stoga se informacije iz Hyundaija da će putnički prostor automobila biti najveći u klasi, mogu smatrati dosta utemeljenim. Porastao je i prtljažni prostor, koji sada ima zapreminu od 320 litara, 25 više nego do sada. Automobil je izrađen na novoj platformi i trebao bi biti mnogo udobiji nego do sada.

Motori

Podataka o motorizaciji nema, ali očekuje se dobro poznata Hyundijeva paleta - 1,2-litarski benzinac od 85 i 1,4-litarski dizelaš od 90 konjskih snaga, mada postoji mogućnost da im se pridruži i mali 1,0-litarski benzinski trocilindraš.

Prema fotografijama, novi i20, koji krasi unaprijeđena verzija Hyundaijevog dizajnerskog izraza fluidnih skulptura, bit će mnogo "odrasliji" i atraktivniji od svog prethodnika, čiji je izgled ocjenjivan kao previše konzervativan.

Premijera u Parizu

Što se tiče opreme, treba reći da će serijski i20 imati prednja dnevna LED svjetla, kao i LED diode natrag. Model će biti dostupan i sa stražnjom kamerom i panoramskim krovom. Mada fotografije unutrašnjosti nisu objavljene, očekuje se da će i20 imati redizajnirani multifunkcionalni upravljač, stražnje otvore za klimu, vozačevo sjedište podesivo po visini, USB, Bluetooth, Aux, dugme za pokretanje motora...

Više informacija bit će poznato nakon prezentacije sljedećeg mjeseca. Svjetskoj javnosti i20 će biti predstavljen na Sajmu automobila u Parizu u oktobru.

U našu zemlju Hyundai i20 trebao bi stići do kraja godine.