BIH

Mljekari dobili dragocjenu pomoć

U Bosanski Šamac dopremljeni stočna hrana i sjeme

S. JEREMIĆ

30.7.2014

 

Na područje Bosanskog Šamca stigla je pomoć za proizvođače mlijeka - hrana za stoku i sjeme za jesenju sjetvu. Pomoć su dopremili koordinatori projekta „Farma", koji zajednički finansiraju američka i švedska razvojna agencija, USAID i SIDA.

Raniji nivo


Vrijednost dopremljene stočne hrane i sjemena je oko 55.000 maraka, rekli su predstavnici tima koji realizira projekt „Farma", čije su aktivnosti usmjerene na razvoj poljoprivrede.

Cilj projekta je pomoć proizvođačima sa šamačkog područja da prehrane stoku i vrate proizvodnju mlijeka na onaj nivo kakav je bio prije majskih poplava. Šamački mljekari i proteklih su godina bili uključeni u ovaj projekt pa su stoga među prvima dobili neophodnu hranu za stoku zahvaljujući kojoj će biti mirni naredna tri mjeseca.

- Bez ove pomoći mi ne bismo bili u stanju nastaviti proizvodnju mlijeka. Ovo će nam mnogo pomoći da prevaziđemo ovaj period te da nastavimo s normalnom proizvodnjom narednih mjeseci - kazao je Marijan Bogdanović, predsjednik Udruženja mljekara Bosanskog Šamca.

Velike štete

Ovaj put, pomoć je dobilo pet najvećih proizvođača mlijeka, i to po posebnim kriterijima. Najveću štetu pretrpjeli su vlasnici velikih farmi. Čedomir Borojević, vlasnik farme u Tišini, naglašava da šteta dostiže i sedam miliona maraka. Zbog toga mu je svaka pomoć koju dobije dobrodošla. On tvrdi da je hrana za stoku važna, ali da je još važnije da ponovo pokrenu proizvodnju na svojim njivama, o čemu su donatori i razmišljali pripremajući podršku šamačkim farmerima.

Udarac stočarima

Donaciju je dobila i Vera Miladinović iz Crkvine. Na farmi trenutno ima 23 grla koja dnevno proizvode oko 250 litara mlijeka. Ukupna šteta od poplava na poljoprivrednim gazdinstvima na području općine Bosanski Šamac je oko 25 miliona maraka, od kojih je samo u proizvodnji više od 15 miliona maraka.