KULTURA

Večeras počinje "Kratkofil"

Tvrđava Kastel u Banjoj Luci

V. S.

22.7.2014

 

Na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci večeras će u 21 sat biti otvoren 8. međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil", u okviru kojeg će do 24. jula biti prikazan 31 film iz 25 zemalja.

- Festival otvaramo premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u okviru "Kratkofil junior projekta". Takmičarski dio bit će okrenut kratkoj formi filmskog izraza, dok će u revijalnom dijelu biti prikazani dugometražni igrani i dokumentarni društveno angažovani filmovi - izjavila je za "Dnevni avaz" Darija Buzaković, direktorica Festivala.

U revijalnom dijelu bit će prikazani i filmovi "Ping-pong ljeto" Majkla Tulija iz SAD i "Pogrebnik" Dragana Nikolića iz Srbije. U okviru festivala bit će upriličena i promocija knjige "Zavodnik" autora Dejana Ognjanovića, a 24. jula master class održat će Jovana Nikolić iz produkcijske kuće "Prababa" iz Beograda.

O tome kome će biti dodijeljena velika nagrada Festivala, nagrada za najbolji regionalni film, nagrada publike i specijalna priznanja, odlučit će žiri u čijem su sastavu stručnjaci filmske umjetnosti Eva Pa, Elin Benet i Miloš Milošević.

Ambasada SAD u BiH podržava ovaj festival od njegovog osnivanja, a tako je i ove godine.