OKUPLJANJE U TUZLI

Naše majke, sestre i drugarice moraju imati mamografske preglede

Mi želimo da se nabavi aparat, da se skrati lista čekanja na maksimalno mjesec i da sistem funkcioniše, poručili su mladi aktivisti

S okupljanja neformalne grupe mladih aktivista. E. Skokić

Piše: E. Skokić

10.12.2020

Neformalna grupa mladih aktivista organizovala je mirni skup na Trgu slobode u Tuzli sa kojeg su poslali poruku kako sistem mora obezbijediti efikasnu primarnu zdravstvenu zaštitu.  

- Povod za naše okupljanje je bila činjenica da mamografi u Domu zdravlja Tuzla nisu radili. U međuvremenu su popravljeni i to je pozitivna stvar, ali svi mi dobro znamo da oni malo rade, a malo su u kvaru. Sistem to mora riješiti, a ako ne može neka nama prepusti taj dio posla. Naše majke, sestre drugarice... zaslužuju mamografske preglede. Evo ja imam u ruci uputnicu na kojoj piše da se pacijentica javi za dvije godine. Mi želimo da se nabavi aparat, da se skrati lista čekanja na maksimalno mjesec i da sistem funkcioniše. Ne upiremo ni u koga prst, ne prozivamo poimenice, samo tražimo da sistem riješi ovaj problem – kaže Adi Selman, aktivista iz Tuzle.

Mladi aktivisti na kartonima su ispisali svoje parole, a Emina Imamović, mlada aktivistkinja, ističe kako od svojih zahtjeva neće odustati.


- Šta da radi žena kojoj je pregled zakazan za dvije godine? Da čeka taj pregled ili da kupi grobno mjesto. I sama sam žena kojoj će možda u nekim životnim okolnostima zatrebati mamografski pregled. Možda će mi značiti tad život ili smrt i toga moramo biti svjesni. Niko ne prozivamo, ali pozivamo da se problem riješi – poručila je Imamović.

Mladi aktivisti su dobili veliku podršku na društvenim mrežama, ali su odustali od masovnijeg okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.