SARAJEVO

Okrugli sto „Zaštita Tašlihana“ | Stručnjaci protiv gradnje na arheološkom nalazištu

Piše: F. Sa.

10.8.2017

Okrugli sto na temu "Zaštitimo Tašlihan "održan je sinoć u Muzeju književnsoti i pozorišne umjetnosti u organizaciji SDP BiH. Cilj okrulog stola bio je razmjena argumenata za i protiv izgradnje poslovnog objekta na temeljima Tašlihana, arheološkog nalazišta i nacionalnog spomenika.

Kako nam je rekao Malik Garibija ,predsjednik Općinske organizacije SDP Stari Grad skupu se nisu pridružile samo političke stranke.

- Ovo je sad nadstranačka i nadpolitička inicijativa društva koji se protivi izgradnji kod Tašlihana. Struka je protiv gradnje o čemu govore i podaci da je gotovo 93 posto arhitekata protiv gradnje kao i arheolozi do kojih smo došli- rekao je Garibija.

U svom obraćanju Amra Hadžimuhamedović,bivša predsjednica komisije za zaštitu nacionalnih spomenika istakla je ovo nije prvi put da neko želi razoriti i graditi na Tašlihanu.

- Podzemna garaža na kojoj je sada smješten Tašlihan gradila se u sred zime i za vrijeme praznika. Razaranje je krenulo davno i najava je odavno prisutna već 2008. godine spriječili smo gradnju objekta na Tašlihanu. Konzervaciju i restauraciju Tašlihana zbog potrebe izgradnje podzemne garaže vodila je Nermina Mujezinović koja je bila jedna od 12 utemljitelja nacinolnog komiteta ICOMOSA-a,ali do sada ona nikad nije objasnila učešće u tom projektu. Ona je veliki stručnjak i njena odgovornsot je veća jer zna kako se štiti naslijeđe- rekla je Hadžimuhamedović.

Također, Hadžimuhamedović je istakla da svi oni koji govore da prostoru Tašlihana treba udahnuti život nije tačno jer Tašlihan ima takvu narav da svjedoči o nestalom životu kao i groblja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.