EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

U Bijeljini trenutno 553 zaraženih koronavirusom

Zajedno smo konstatovali da je virus prisutan u nešto blažoj varijanti, ali je veoma rasprostranjen, kaže Mićo Mićić

Sa današnje sjednice. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

30.10.2020

Zajednička konstatacija svih članova Gradskog štaba za vanredne situacije jeste da je epidemiološka situacija u Bijeljini veoma ozbiljna, te da za razliku od ranijih mjeseci u Bijeljini imamo veliki broj pozitivnih na virus korona, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon današnje sjednice štaba.

Značajno povećanje

- Trenutno je zaraženih 553 osobe. Ukoliko znamo da je u prošloj nedjelji bilo 130, da smo u prva četiri mjeseca imali svega 23 zaražene osobe, onda je u pitanju značajno povećanje zaraženih korona virusom. Zajedno smo konstatovali da je virus prisutan u nešto blažoj varijanti, ali je veoma rasprostranjen. Teško je sva žarišta i klastere locirati. Imamo i medicinske radnike koji su pozitivni na virus korona - izjavio je gradonačelnik Mićić, naglasivši da u kovid bolnici trenutno leži 46 bolesnika, petoro sa težom kliničkom slikom i oni su životno ugroženi. 

- Danas smo podržali sve mjere i preporuke Republičkog štaba i Zavoda za javno zdravstvo RS. Na lokalnom nivou ostaju sve važeće mjere. Odlučili smo da sa 50.000 KM pomognemo Dom zdravlja kako bi oni mogli radno angažovati, na određeno vrijeme, nezaposlene ljekare i medicinske sestre koji su trenutno na birou, a koji su im neophodni. Na sličan način ćemo pomoći i bolnici - izjavio je Mićić.

Eksponencijalni rast

Igor Novaković, zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina izjavio je da je od početka pandemije u Bijeljini bilo zaraženo ukupno 1.149 osoba, te da je u posljendjih sedam dana zaraženo 407 osoba.  

- Došlo je do eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Imamo korona krizu s kojom moramo da se nosimo. U Domu zdravlja imamo jedanaestoro pozitivnih radnika i čekamo rezultate još dva testa. Ipak, sve službe Doma zdravlja rade neometano - istakao je doktor Novaković.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.