PROVEDEN EKSPERIMENT

Pogledajte šta se dešava s bebom kad majka ne obraća pažnju na nju

Video je mnoge dirnuo

Jedan od najpoznatijih eksperimenata. Printscreen/YouTube

E. Ag.

19.4.2023

Jedan od najpoznatijih eksperimenata koji je ikada sproveden: Otkriva šta se dešava s bebom kada radimo jednu stvar

Eksperiment koji otkriva šta se dešava s bebom kada majka ne obraća pažnju na nju.

"Eksperiment mirnog lica"

Jedan od najpoznatijih eksperimenata koji su ikada provedeni jeste "eksperiment mirnog lica". Naime, ovaj eksperiment provodi se na sljedeći način: majčino lice treba biti potpuno mirno i bezizražajno, kako bi izazvalo određenu reakciju kod bebe.

Tokom 1970-ih, profesor psihologije dr. Edvard Tronik i njegove kolege prvi su odlučili da testiraju hipotezu da su bebe (obično od 2 do 6 mjeseci) aktivni učesnici u društvenoj interakciji, a ne pasivna publika.

Eksperiment je dokazao da su bebe sposobne da se uključe u dvosmjernu komunikaciju kako bi promijenile majčino ponašanje.

Najtužniji je kraj

Društvene mreže oživile su ovaj eksperiment koji je dirnuo veliki broj ljudi. Važno je da vidimo koje su posljedice na bebu kada roditelji ne reagiraju jer to pokazuje koliko su osjetljive i koliko smo svi nekada bili (i još smo u određenoj mjeri). Najtužniji dio je na kraju, kada beba odustane od pokušaja da privuče njenu pažnju – zbog toga se kada odrastemo povlačimo.

- „Ovo je podsjetnik da se klonimo elektronike oko naših mališana“, „Ozbiljno sam osjetila da je dijete na nekom nivou traumatizovano“ - komentarisale su majke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.