FORMIRANJE NAVIKA

Ova 20-minutna aktivnost čini djecu boljom u rješavanju problema

Djeca koja se bave umjetnošću bolje rješavaju probleme, kaže Susan Magsamen

Umjetnost je i pripovijedanje i muzika i stvaranje rukama. Printscreen

A. O.

15.4.2023

Postoji mnogo dnevnih zadataka, poput jedenja povrća, pisanja domaće zadaće, pranja zubi, koje djece možda ne razumiju ili im do njih nije stalo, a koji su korisni. Ipak, formiranje ovih navika je neophodno kako bi djeca izrasla u dobro prilagođene odrasle osobe.

Postoji jedna aktivnost o kojoj se manje govori, koja je ključna za razvoj djeteta: bavljenje umjetnošću.

Bavljenje umjetnošću

- Djeca koja se bave umjetnošću bolje rješavaju probleme - kaže Susan Magsamen iz Centra za primijenjenu neuroestetiku na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins.

Dodaje da takva djeca grade jače vještine prefrontalnog korteksa, poput izvršne funkcije i pamćenja.

- Ona mogu bolje regulirati svoje emocije - dodaje i napominje da "i ne moraju to raditi toliko dugo da bi vidjeli dugoročne učinke".

Gubitak vremena 

- Za početak, integrirajte 20 minuta neke vrste umjetničkog iskustva svaki dan, bilo da ste stvaratelj ili promatrač - predložila je.

Uz razumljivu želju da im djeca budu uspješna, mnogi roditelji žele da se njihova djeca bave samo predmetima za koje smatraju da se mogu unovčiti.

- Stvorili smo ta vjerovanja da su neke stvari gubitak vremena. Ali djeca vole nove stvari i vrlo su znatiželjna. Bavljenje umjetnošću ne mora značiti upisivanje djece na tečajeve. To može biti i jednostavan izlazak iz kuće i promatranje oblaka. To je nevjerojatna aktivnost koju djeca obožavaju - tvrdi Ivi Ros (Ivy Ross) iz odjela dizajna hardvera u Google-u.

Čak i određene TV emisije mogu biti dio bavljenja umjetnošću.

- Radi se o vremenu i ravnoteži. Umjetnost je i pripovijedanje i muzika i stvaranje rukama. To je ono što želite za svoje dijete - poručuje Ros.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.