RIJEČ STRUKE

Stomatolog Aida Hamzi Kaljanac za "Avaz": Oralnu higijenu treba započeti i prije nicanja zubi

Na našem području se ne možemo pohvaliti povoljnom situacijom jer je problem karijesa jako raširen među populacijom, kazala je Hamzi Kaljanac

Redovni pregledi su jako važni. Facebook

31.3.2024

Oralno zdravlje je jedna od ključnih komponenti sveukupnog općeg fizičkog i psihičkog zdravlja i dobrobiti svake osobe. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, više od 3.5 milijarde ljudi pati od oralnih bolesti, bez ikakvog značajnog poboljšanja. Neliječeni karijes trajnih zuba je jedno od najzastupljenijih oboljenja na svijetu sa 2.3 milijarde oboljelih.

Pravilna higijena

Teška parodontalna bolest, glavni uzrok potpunog gubitka zuba, prema procjenama, registrovana je kod 267 miliona (najviše starijih) ljudi. Karcinomi usana i usne šupljine su među 15 najčešćih karcinoma u svijetu, sa preko 500.000 slučajeva i gotovo 180.000 smrtnih slučajeva svake godine, prema ZZJZ FBiH.

U Federaciji Bosne i Hercegovine svake godine se registrira oko 500.000 bolesti i stanja u stomatološkoj djelatnosti u javnom sektoru.

Po pitanju oralnog zdravlja, tačnije zdravlja zuba, pravilna higijena mora doći na prvo mjesto. Nju prati razvijena svijest pojedinca i redovne kontrole kod stomatologa.

- Na našem području se ne možemo pohvaliti povoljnom situacijom jer je problem karijesa jako raširen među populacijom, ali konstantno se radi promocija oralnog zdravlja kojom se diže svijest građana, pa tako možemo reći da su te pojave zapravo u padu – kazala je Dr. Aida Hamza Kaljanac.

Oralne bolesti uzrokovane su nizom promjenjivih faktora rizika, uključujući konzumaciju šećera, upotrebu duhana, upotrebu alkohola i lošu higijenu.

Dječiji karijes

- Kada pričamo o problemu karijesa kod djece, koristimo termin rani dječiji karijes ili karijes ranog djetinjstva. To je hronično nezarazno oboljenje koje predstavlja globalni problem, a manifestira se kao akutni, znači brzo napredujući i vezan je za dojenačku i predškolsku dob – objasnila je Dr. Hamzi Kaljanac.


Hamzi Kaljanac: Karijes je globalni problem. Facebook

Dodala je da je dječiji karijes rezultat više faktora u koje spadaju mikroorganizmi kao primarni. Ishrana, navela je, igra važnu ulogu u dentalnom zdravlju, pa tako karijesu jako pogoduje konzumiranje prerađenih ugljikohidrata.

- Ishrana u kojoj imamo puno vještačkih šećera utječe, ne samo na stvaranje karijesa u dječijoj dobi, nego i poslije na stalnu denticiju. Pored ishrane, jako je važno uvesti oralnu higijenu što ranije. Potrebno je masirati zubno meso bebama i prije nego izađu mliječni zubi. Dijete se može dovesti na pregled s pojavom prvih mliječnih zubića, kako bi se uspostavila komunikacija roditelja i stomatologa na vrijeme – naglasila je Dr. Hamzi Kaljanac.

Također je istaknula da čim iznikne zub potrebno je pravilno čistiti, kao i navikavati dijete na oralnu higijenu, kako bi se spriječila pojava i širenje zaraze.

- Korištenje cucle i dugotrajno pijenje iz flašice također spada u neke loše navike koje mogu izazvati pojavu karijesa ili pogoršati situaciju ukoliko se već pojavio – kazala je Dr. Hamzi Kaljanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.