BIO U BIJEGU

Osuđen na 17 godina: Ko želi osloboditi ubicu Damira Mehića Bibija!?

Sutkinja Vrhovnog suda FBiH u ovom predmetu je Hurija Muratović, oslobodila Bibijevog brata Amira

A. Bešić / Avaz

M. Aš.

2.5.2024

Vrhovni sud Federacije trebao bi uskoro donijeti drugostepenu presudu u predmetu protiv Damira Mehića Bibija koji je u Tuzli osuđen na 17 godina zatvora!

Bibi je, podsjećamo, pravosuđe Srbije prošli mjesec izručilo BiH po potjernici Kantonalnog suda u Tuzli.

Lažni dokumenti

On je avgustu prošle godine uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ s lažnim dokumentima Republike Srbije i od tada se nalazio u pritvoru.

S obzirom na to da je uhapšen po potjernici koju je naša država raspisala, bh. pravosuđe zatražilo je njegovo izručenje, što je Srbija i prihvatila.

Inače, Damir Mehić je nakon krvavog obračuna 22. juna 2013. godine, a u kojem je ubijen Emir Džinić, bio u bjekstvu sve do januara 2018. godine, kada je uhapšen na Jahorini.

Nakon provedenog sudskog postupka Kantonalni sud Tuzla je u februaru prošle godine donio osuđujuću presudu, ali Mehić, koji je nakon dvije godine provedene u pritvoru pušten na slobodu uz mjere zabrane, nije bio prisutan na izricanju, te je za njim raspisana potjernica jer je utvrđeno da je u bijegu.

Njemu je nedavno određen pritvir. No, prema informacijama "Avaza", Vrhovni sud FBiH, nedavno je donio oslobađajuću presudu za Bibijevog brata Amira. On je bio osuđen na 11 godina zatvora u vezi sa oružanim sukobom koji se dogodio na platou ispred ugostiteljskog objekta u centru Tuzle u junu 2013. godine, kada je ubijen Emir Džinić, a više osoba je ranjeno iz vatrenog oružja ili povrijeđeno upotrebom sile.

Otkriven u Srbiji

Sutkinja u ovom predmetu je Hurija Muratović. Postavlja se pitanje hoće li biti oslobođen i Damir Mehić Bibi, višestruki povratnik u vršenje krivičnih djela i osoba koja se godinama krila od bh. pravosuđa prije nego je otkriven u Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.