PRIVUKAO PAŽNJU

Legenda Sarajeva: Evo zašto nisam Srbin, već Bosanac pravoslavac

Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac

Pašić: Bio prvak sa Sarajevom. FK Sarajevo

E. Ć.

30.4.2024

Legendarni fudbaler Sarajeva Predrag Pašić je u podcastu "Balkan rules", pričao o svojoj karijeri, ali i generalno o tome kako se osejća kao Sarajlija i duhu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora je došlo do teme opsade Sarajeva i rata, a Pašić je iznio zanimljiv stav.

Odgovarajuća "nacionalna pripadnost"

- Kad ratujete onda tražite razloge. Ja nisam bio odgovarajuće "nacionalne pripadnosti" niti mene to interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne vjeroispovesti. 

Kad mi Srbi kažu "kako to da nisi Srbin?", kažem im jer nemam nikoga u Srbiji. Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac - pravoslavac.

Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobjegnem od svog porijekla, ali sam ja Bosanac i Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. 

Zašto oni imaju rezervne države

Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dvije države imaju rezervne države. 

Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena - rekao je Paić u podcastu "Balkan rules".

Predrag Pašić je rođen 18. oktobra 1958. u Sarajevu. Dres bordo tima nosio je od 1975. do 1985. godine, a za taj period je sakupio 203 utakmice i dao 44 gola.

Nastupao je i za Štutgart, te Minhen 1860, gdje je i završio svoju karijeru.

Bio je prvak bivše zemlje sa Sarajevom u sezoni 1984/85, a tada je proglašen i najboljim igračem prvenstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.